Penzijní připojištění trhá rekordy

Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia

Listopad přinesl penzijním fondům bohaté žně. První odhady hovoří o tom, že smlouvu o penzijním připojištění se na poslední chvíli rozhodlo uzavřít v uplynulém měsíci na čtvrt milionů nových klientů. Jen například Allianz si v jedenáctém měsíci připsal bezmála 53 tisíc nových klientů. To je téměř totožné množství jako za celý loňský rok.

„Předpokládáme, že překonáme i počet za celý loňský rok, protože zbytek smluv podepsaných do minulého pátku, bude ještě v tomto týdnu postupně docházet. Odhadujeme, že jich může být přes deset tisíc,“ říká provozní ředitel Allianz PF Libor Novák. Celkově se letos tento fond rozroste o 150 tisíc nových zákazníků.

Od prosince již není možné do těchto fondů za starých podmínek, z nichž nejlákavější je garance minimálně nulového zhodnocení, vstupovat. Penzijní společnosti od ledna nabídnou nové typy spoření na penzi s různými strategiemi rizikovosti.

Měsíční úložky se zvyšují

Zároveň si střadatelé začali zvyšovat měsíční úložky, aby dosáhli na státní příspěvek. Ten bude erár přidělovat až od tří set korun měsíčně. „I žádosti o navýšení příspěvku přicházely nejčastěji poslední týden. Na rozdíl od smluv, pro které byl 30. listopad opravdu dnem posledním, změny je možné sepisovat bez jakéhokoliv omezení i po tomto zlomovém datu,“ doplňuje Zdeňka Vostrovská z Allianz PF. Mladí klienti do 30 let zvedají své vklady v průměru o 300 korun měsíčně, takže měsíční příspěvek vzrostl na částku 490korun. Ve věkové kategorii do 50 let se zvýšil o 400 korun na průměrných 750 a nejvyšší úložky mají klienti starší, kteří si připlatí v příštím roce více než 500 korun měsíčně a jejich průměrný vklad bude činit téměř 1200 korun. Loni dosáhl průměrný vklad 442 korun za celý trh.

Allianz od nového roku nabídne zákazníkům také spoření ve čtyřech důchodových fondech, které vznikají v rámci důchodové reformy. Klienti si do nich budou moci vyvádět tři procenta z odvodů na sociální pojištění s podmínkou, že k nim přiloží další dvě procenta z hrubé mzdy. V nově vznikající penzijní společnosti, která bude spravovat všechny fondy druhého i třetího pilíře, si kupuje podíl ve výši kvalifikované menšiny finančně-poradenská společnost Partners. „Již jsme se s Allianz dohodli, ale transakci musí nejprve schválit ČNB. Do té doby nemůžeme sdělit žádné detaily,“ vysvětlil generální ředitel Partners Petr Borkovec. Podle něj je penzijní reforma jedním z nejvýhodnějších finančních produktů nejen díky možnosti vyvádět na svůj účet část ze sociálních odvodů, ale také díky jeho nízkonákladovosti. Zákon totiž omezuje výši provizí a poplatků za správu fondu.