Pojišťovně VIG klesl zisk o 60 procent, musela revidovat počítačový systém

VIG

VIG Zdroj: E15

Největší rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group AG klesl za devět měsíců letošního roku zisk před zdaněním o 60,2 procenta na 175,3 milionu eur (4,7 miliardy korun). Důvodem byly nízké úrokové sazby a mimořádné odpisy spojené s počítačovým systémem.

Hrubé pojistné se snížilo o 1,8 procenta na 6,9 miliardy eur. Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítko ziskovosti pojišťoven, klesl o 0,2 procentního bodu na 96,9 procenta. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

VIG uvedla, že při revizi počítačových systémů zjistila, že některé z nich s největší pravděpodobností nebudou splňovat současné a budoucí potřeby. Firma proto zaúčtovala mimořádné odpisy 195 milionů eur.

K zisku před zdaněním přispěly hlavně aktivity v České republice, i když jejich zisk se snížil o 1,3 procenta, uvedla agentura Reuters. Zisk se zvýšil pouze v Rumunsku a „zbývajících“ regionech, kam patří Pobaltí a balkánské země.

VIG je předním specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 společností ve 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku působí VIG prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny a zajišťovny VIG Re.

Akcie VIG na pražské burze: