Pololetní zisk rakouské pojišťovny VIG vzrostl o deset procent

VIG

VIG

Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group (VIG) vykázala v prvním pololetí nárůst zisku před zdaněním o 10,4 procenta na 282,2 milionu eur (6,9 miliardy Kč) a desetiprocentní nárůst čeká společnost i v celém letošním roce. Více než polovinou se už na zisku a příjmech z pojistného podílely aktivity mimo Rakousko, tedy v zemích střední a východní Evropy v čele s českým trhem.

VIG zaznamenala zejména silný růst na českém trhu životního pojištění, kde jí výběr pojistného vzrostl o 23,3 procenta na 431,5 milionu eur. Celkový příjem pojistného českých aktivit VIG stoupl o 12 procent na 973,7 milionu eur.

„Výsledky hodnotíme jako neutrální. Akcie společnosti se už několik měsíců obchodují v souladu s evropským finančním sektorem, na domácím trhu pak s akciemi Erste Bank. Dluhové potíže Evropy a celkové naladění na finanční sektor v Evropě mají výrazně větší vliv na obchodování s akciemi VIG než výsledky,“ uvedl Tomáš Sýkora z Patria Finance.

Výsledky by neměly vyvolat výraznější tržní reakci ani podle analytiků J&T Banky. Podle nich společnost opět potvrdila stabilitu svého hospodaření a díky poměrně konzervativní investiční strategii pak není pojišťovna ani výrazněji zasažena riziky plynoucími z dluhové krize v Evropě.

Podíl VIG na českém trhu činil za pololetí 30,3 procenta a proti prvnímu čtvrtletí se snížil o tři procentní body. Skupina si však udržela pozici jedničky na českém trhu. Pololetní zisk české divize, kam Kooperativa, České podnikatelská pojišťovna, Pojišťovna České spořitelny a zajišťovna VIG Re, vzrostl o 35 procent na 91,3 milionu eur.

Příjmy z pojistného celé VIG se zvýšily o 3,1 procenta na 4,73 miliardy eur. Výrazného nárůstu skupina docílila v Polsku, kde výběr pojistného vzrostl o 44 procent na 498,1 milionu eur a VIG se zde dostala na třetí místo na trhu. VIG je největší pojišťovnou, která působí na mladých evropských trzích.

„Úspěch naší strategie ve střední a východní Evropě prokazuje to, že zisk z těchto trhů již překračuje příspěvek Rakouska,“ uvedl ve zprávě firmy její generální ředitel Günter Geyer.

Výběr pojistného na domácím trhu klesl kvůli propadu u životního pojištění o 3,8 procenta na 2,2 miliardy eur. Hrubý zisk rakouské divize stoupl o 1,4 procenta na 140 milionů eur.

Akcie VIG na pražské burze za posledních 5 let:Akcie VIGAkcie VIG | holusa@mf.cz