Polská banka BPH zruší až třetinu pracovních míst

BPH Banka

BPH Banka Zdroj: BPH Banka

Polská banka BPH z amerického konglomerátu General Electric plánuje příští rok snížit počet zaměstnanců až o třetinu a uskutečnit transformaci své pobočkové sítě. Banka sdělila, že cílem plánu je ušetřit 200 milionů zlotých (1,3 miliardy korun) ročně. Celkově by se měl počet zaměstnanců snížit až o 1706 lidí.

Na konci třetího čtvrtletí BPH zaměstnávala 5361 lidí. Plán rušení míst by měl banku jednorázově stát 211 milionů zlotých. BPH má nyní 253 vlastních poboček a 172 zákaznických míst u svých partnerů. Plán rušení míst předpokládá přeměnu 134 poboček na franšízy, které převezmou jejich zaměstnanci. Dalších 65 poboček projde transformací ve spolupráci s dosavadními partnery, uvedla BPH podle agentury Reuters.

V rámci plánu na příštích pět let bude BPH investovat do zbývajících poboček, které se zaměří na služby pro drobné klienty a malé a střední podniky. Banka chce rovněž investovat 350 milionů zlotých do informačních technologií. BPH dnes také potvrdila, že dál hledá investora. V říjnu skončila bez výsledku jednání s největší polskou pojišťovnou PZU. General Electric oznámila plán prodat většinový podíl v BPH loni v říjnu.

BPH je jedenáctou největší bankou v Polsku z hlediska aktiv, jejichž hodnota dosahuje 2,3 miliardy zlotých. Více než polovinu jejího úvěrového portfolia tvoří problematické hypotéky ve švýcarských francích, o jejichž převedení na zloté politici stále nerozhodli. General Electric, která působí v široké škále odvětví, začala své aktivity v bankovnictví radikálně omezovat. Na jaře představila plán prodeje majetku divize GE Capital v celkové výši 200 miliard dolarů a jeho součástí je i prodej české GE Money Bank.