Rakouská VIG zvýšila zisk, české aktivity pomohly třetinou

VIG

VIG Zdroj: vig

Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) zvýšila v letošních třech čtvrtletích hrubý zisk o sedm procent na 443 milionů eur, v přepočtu přes 11 miliard korun. V České republice její zisk stoupl o zhruba pět procent na 146 milionů eur.

Skupinu VIG v České republice zastupují Kooperativa pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny. České aktivity se na celkovém zisku skupiny podílejí zhruba třetinou. VIG je podle zprávy společnosti jedničkou na českém pojišťovacím trhu s podílem 31,4 procenta.

Celkové předepsané pojistné VIG vzrostlo o devět procent na 7,4 miliardy eur. V Česku však mírně kleslo na 1,4 miliardy eur. Firma zároveň ve své zprávě upozornila na obtížné podmínky na českém trhu.

Na Slovensku se hrubý zisk VIG zvýšil zhruba o čtyři procenta na 44 milionů eur. Také na slovenském trhu je společnost jedničkou s podílem 33,4 procenta.

Vývoj kursu akcií na pražské burze za posledních pět let

Graf 27. 11. 2012.Graf 27. 11. 2012. | tryner@mf.czZdroj: PBCP

„Kromě etablovaných trhů v našem sousedství považujeme nyní za motor růstu především celý region od Baltu až po Černé moře. Na tomto území žije zhruba 120 milionů obyvatel, kteří mají nadále enormní zájem o nabídku moderních možností pojištění,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Vienna Insurance Group Peter Hagen.

Na vzestupné trajektorii