Rakouské pojišťovně VIG klesl zisk, Česko bylo nejvýnosnější

VIG

VIG Zdroj: E15

Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group klesl v prvním čtvrtletí zisk před zdaněním o 15,2 procent na 130,9 milionu eur, v přepočtu 3,6 miliardy korun. Skupina působí i v České republice, která byla v prvních třech měsících roku jejím nejvýnosnějším trhem. Zisk před zdaněním zde dosáhl 1,3 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loni byl ale o více než desetinu nižší.

Hrubé předepsané pojistné celé skupiny se v prvním čtvrtletí zvýšilo o 0,9 procenta na 2,756 miliardy eur. Běžný příjem VIG ale nepříznivě ovlivnily „historicky nízké úrokové sazby“, uvedla skupina v dnešní výsledkové zprávě. VIG již v dubnu upozornila, že její příjem z investic za celý tento rok by kvůli extrémně nízkým úrokovým sazbám mohl klesnout o zhruba desetinu.

VIG je předním specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 společností ve 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku působí VIG prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny.

Česko na čele

Rakouská společnost dnes uvedla, že společnosti ze skupiny VIG působící v Česku měly ve čtvrtletí opět největší podíl na zisku celé VIG, a to i přes vyšší výdaje na škodné události související s nepřízní počasí.

Výrazné zvýšení zisku před zdaněním skupina zaznamenala v Rumunsku, kde se zlepšily celkové podmínky na trhu. Hospodaření napomohla i restrukturalizační opatření.

VIG vzrostl v uplynulém roce zisk před zdaněním o 46 procent na 518,4 milionu eur (14,1 miliardy korun). V České republice skupině ale zisk před zdaněním zhruba o desetinu klesl a dosáhl 177,9 milionu eur.

Vývoj akcií VIG na pražské burzeVývoj akcií VIG na pražské burze | penize.cz Zdroj: penize.cz