Rakouské pojišťovně VIG klesl zisk, kvůli pojistnému i úrokovým sazbám

VIG

VIG Zdroj: E15

Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group (VIG) klesl v prvním pololetí zisk před zdaněním o 16,8 procenta na 250,5 milionu eur (6,8 miliardy korun). K poklesu přispěly nižší příjmy z pojistného a nízké úrokové sazby, uvedla firma, která působí také v České republice.

Hrubé příjmy z pojistného klesly o 1,5 procenta na 4,9 miliardy eur. Čistý zisk se snížil o 13,7 procenta na 192,5 milionu eur.

Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítko ziskovosti pojišťoven, se v divizi pojištění majetku a škod snížil o 1,2 procentního bodu na 95,9 procenta, což byl nejlepší pololetní výsledek za posledních pět let. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

Generální ředitel VIG Peter Hagen vyjádřil v prohlášení s výsledky hospodaření spokojenost. Upozornil, že firma expanduje na nadějných trzích v Pobaltí a zlepšila ukazatel poměru nákladů a škod. Konkrétní výhled na celý letošní rok ale firma podle médií neposkytla.

VIG je předním specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 společností ve 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku působí VIG prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny a zajišťovny VIG Re.

Akcie VIG na pražské burzeAkcie VIG na pražské burze | E15.cz