Rakouské Vienna Insurance Group stoupl čtvrtletní zisk

Sídlo VIG, vídeňská Ringturm

Sídlo VIG, vídeňská Ringturm Zdroj: Wiener Stadtische

Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group zvýšila čtvrtletní hrubý zisk o 5,2 procenta na skoro 160 milionů eur. Firma patří k hlavním hráčům na českém pojišťovacím trhu. V České republice hrubý zisk firmy za první čtvrtletí stoupl o osm procent.

Celkem skupina v prvním kvartálu hospodařila s hrubým ziskem 159,4 milionu eur (4,1 miliardy korun). Vyššího růstu dosáhla i přes pokles předepsaného pojistného o 1,5 procenta na 2,7 miliardy eur.

Zisk tak mírně překonal odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters očekávali zisk celé skupiny 158 milionů eur. Na trhu v Česku hrubý zisk v prvním čtvrtletí stoupl o osm procent na 47,2 milionu eur (1,2 miliardy eur). Objem předepsaného pojistného zde po očištění od vlivu směnných kurzů stoupl o 0,4 procenta.

Skupinu VIG v České republice zastupují Kooperativa pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny. České aktivity se na celkovém zisku skupiny podílejí zhruba třetinou. VIG je s podílem 32,3 procenta jedničkou na českém pojišťovacím trhu.