Řecké banky potřebují přes 14 miliard eur. Čekalo se víc

bankomat u řecké banky

bankomat u řecké banky Zdroj: ctk/AP

Čtyři největší řecké finanční ústavy jsou v lepším stavu, než ECB čekala. Kontrola kvality aktiv řeckých bank, kterou provedla ECB, ukázala na relativně dobrou kondici sektoru. Čtveřici National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias a Alpha Bank by v případě rizikového scénáře scházelo dohromady 14,4 miliardy eur. Při základním scénáři v jejich trezorech chybí 4,4 miliardy eur.

Banky tak čeká několik perných dní. Plány na rekapitalizaci musejí Evropské centrální bance představit do pátku 6. listopadu. „Pokrytí chybějícího kapitálu získáním nového by vytvořilo dostatečný finanční polštář, který by čtyřem řeckým bankám pomohl v klidu přečkat makroekonomické šoky,“ uvedla ECB v prohlášení. ECB dodala, že 4,4 miliardy eur k pokrytí základního scénáře musejí dodat soukromí investoři, tedy nikoli vláda, která by si na to půjčovala od partnerů v eurozóně.

„Potřebný kapitál je výrazně nižší, než jsme se obávali,“ oddechl si podle deníku Wall Street Journal na tiskové konferenci náměstek německého ministra financí Jens Spahn. Nejhůře dopadla banka Piraeus, ve které měla svého času podíl také skupina PPF. Té i v případě základního scénáře chybí 2,2 miliardy eur a v případě výrazně negativního vývoje pak téměř pět miliard.

Řecký parlament v sobotu v reakci na očekávanou zprávu ECB schválil zákon o rekapitalizaci bank, který počítá s částkou až 25 miliard eur. Tu Řecko vezme z posledního záchranného balíčku ve výši 86 miliard eur, na kterém se v létě dohodla s věřiteli. Avšak předtím, než se do situace vloží řecká vláda, musejí finanční domy požádat své akcionáře a věřitele, zda dobrovolně kapitál nedoplní sami.