Regulátoři změkčili pravidla likvidity bank

Banka Bear Stearns

Banka Bear Stearns Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní banky dostaly novoroční dárek, když regulátoři oznámili, že první globální pravidla likvidity nebudou nakonec tak přísná, jak se očekávalo. Navíc k jejich plnému zavedení nedojde před rokem 2019, tedy o čtyři roky později, než se plánovalo. Jde o další malé vítězství bankovního lobbingu.

Nová pravidla likvidity, která mají předejít návratu krize z podzimu roku 2008 a která zavádí nový termín LCR (liquidity coverage ratio), znamenají historický mezník, protože regulátoři budou po jednotlivých bankách požadovat držení dostatečné hotovosti a snadno prodejných aktiv, aby přestály krátkodobou tržní krizi likvidity. Jde již o druhý nástroj z regulačně-reformního balíčku Basel III. Tvrdší kapitálové požadavky začaly postupně platit na začátku letošního roku.

Finální verze pravidel schválená Basilejským výborem je podstatně flexibilnější než původní návrh představený před více než dvěma roky. Bankám se tak bude v současné nelehké ekonomické situaci lépe dýchat, protože mohou uvolnit část svých současných rezerv na úvěry a podpořit růst ekonomiky, uvedl Mervyn King, předseda Basilejského výboru pro dohled nad bankami a bývalý guvernér Bank of England.

Mezinárodní banky tvrdily, že nebudou schopné dostát do ledna 2015 novým požadavkům likvidity LCR a zároveň úvěrovat chřadnoucí ekonomiky. Basilejský výbor se tak nakonec rozhodl zavádět nové požadavky postupně od roku 2015 během čtyř let a také rozšířit okruh aktiv, která lze považovat za snadno prodejná a lze je použít pro výpočet úrovně likvidity.

„Tohle je pro bankovní sektor podstatně lepší, než se očekávalo, rozšíření okruhu aktiv vypadá na značné změkčení původně očekávaných podmínek,“ uvedl pro Bloomberg Daniel Davies, bankovní analytik společnosti Exane BNP.

Jsme regulátoři, ne zlatníci