Společnost MF Global ztrácí hodnotu, přes víkend se chce rozprodat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Americká makléřská společnost MF Global Holdings chce během tohoto víkendu rozprodat všechny, anebo část svých podniků. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Prodej by se měl uskutečnit do pondělního otevření burzy, kde MF Global za poslední týden ztratila dvě třetiny tržní hodnoty.

„Pokud se to má provést, pak se to musí udělat do pondělí,“ citovala agentura Reuters informovaný zdroj. Jen v pátek akcie firmy klesly o 16 procent na 1,2 dolaru a krátce se propadly i pod dolar, napsal list The New York Times. Firma je klíčovým hráčem na burzách v Severní Americe, Asii i v Evropě, kde působí jednak jako makléř, jednak jako agent pro vypořádání finančních transakcí.

Zpráva o rozprodávání MF Global následovala po pátečních informacích, že má společnost problémy a požádala své financující banky o čerpání celé úvěrové linky za 1,3 miliardy dolarů (asi 23 miliard korun). Podle dostupných informací se MF Global obrátila na velké banky včetně Barclays PLC, Citigroup Inc, Deutsche Bank, Jefferies Group Inc, JPMorgan Chase & Co, Macquarie Group Ltd, State Street Corp a Wells Fargo.

Také agentura Bloomberg napsala, že MF Global se snaží prodat část majetku, aby získala dostatek hotovosti. Podle zdrojů listu The Wall Street Journal (WSJ) už zájem projevily finanční společnosti State Street, Goldman Sachs a Macquarie.

Jak dnes napsal internetový server Forbes, problémy MF Global vyvolávají nepříliš hluboko zasunuté vzpomínky na podzim 2008, kdy se během víkendu rozhodlo o osudu několika nejmocnějších finančních firem na Wall Streetu. Složitá situace MF Global jen ukazuje, jak vážně může zasáhnout evropská dluhová krize americkou finanční firmu, a je zatím nejlepším příkladem toho, jak se dluhové problémy Evropy mohou šířit do USA, dodal Forbes.