Ukrajina má potenciál, tvrdí šéf skupiny VIG Peter Hagen

Peter Hagen

Peter Hagen Zdroj: VIG

Akcionáři pojišťovací skupiny VIG se mohou těšit na vyšší odměnu. Vedení firmy navrhne valné hromadě schválit dividendu ve výši 1,4 eura na akcii, což je o deset centů víc než loni. Rakouský holding působící v mnoha zemích střední a východní Evropy včetně Česka si to může dovolit. Loni mu hrubý zisk stoupl o 46 procent na 518 milionů eur. Zisk na akcii tak činí 2,75 eura. Podle šéfa skupiny VIG Petera Hagena se perspektivním trhem stane i Ukrajina.

„Profitujeme z expanze do střední a východní Evropy. Loni představoval podíl našich zastoupení v tomto regionu skoro dvě třetiny celkového zisku,“ sdělil šéf VIG Peter Hagen.

Objem konsolidovaného pojistného se v podstatě nezměnil, činil 9,1 miliardy eur. „A to přes určité problémy v Polsku, Itálii a Rumunsku,“ informoval Hagen. Naopak v Česku se firmě velmi dařilo. Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny dohromady vydělaly 178 milionů eur, v zisku předstihly i Rakousko. VIG v tuzemsku ovládá přes třetinu pojistného trhu.

Podle Hagena bude letos skupina pokračovat ve své konzervativní politice, a to i přes velmi nízké úrokové míry. Analytici považují zveřejněné výsledky za nepatrně negativní. Počítali mimo jiné s vyšším ziskem.

„Prostředí nízkých úrokových sazeb bude negativně ovlivňovat finanční výsledky VIG i letos a nízké investiční výnosy negativně zasahují i hodnotu životního pojištění,“ uvedl hlavní analytik společnosti Patria Tomáš Sýkora. Akcie VIG v Praze na zprávu o hospodaření reagovaly poklesem skoro o tři procenta.

Peter Hagen: Ukrajina má potenciál

Navzdory občanské válce na východě Ukrajiny vidí šéf skupiny VIG Peter Hagen tento trh jako perspektivní. I přes hrozící ekonomický kolaps země podle něj bude dost příležitostí poskytovat pojištění.

E15: Na Ukrajině panuje pro vaše podnikání složitá situace. Neplánujete na tomto trhu omezit aktivity?

Určitě ne, naše ukrajinské pojišťovny jsou v zisku. Naopak bychom chtěli aktivity rozšířit. Ale v současné době se nenabízí žádná vhodná akvizice. I když už dnes máme pozici relativně významnou. Se čtyřmi procenty je naše skupina dvojkou na tamním trhu.

E15: Podle mnohých Ukrajina míří k ekonomickému kolapsu. Nebojíte se toho?

I na Ukrajině chce spousta lidí například řídit auto, k tomu potřebují přinejmenším povinné ručení. Země má přes 40 milionů obyvatel, a i kdyby naše služby využila desetina z nich, stále je to více než polovina obyvatel Rakouska. Takže se nebojím.

E15: Konflikt přinesl spoustu materiálních škod. Zaplatí je pojišťovny?

Obecně platí, že škody způsobené válečnými konflikty či občanskými nepokoji nelze krýt pojištěním. To je i tento případ. Navíc my působíme zejména na západě země, takže by se nás to nedotklo.