V Česku proběhla první platba bitcoinem v kamenném obchodě. Za krém na boty

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0, Antana via Flickr

Elektronickou měnou bitcoin lze v Česku nově platit i v prvním kamenném obchodě. Dokonce už historicky první kupující bitcoinem zaplatil. „Ano, první zákazník už nám bitcoinem platil, i když možnost jsme spustili před třemi dny. Za luxusní krém na boty platil 0,02 bitcoinu. Pozor, bitcoin je ale hodně tvrdá měna, aktuální kurz v přepočtu na koruny je 21 750 korun za jeden bitcoin,“ řekl E15. cz Michal Kučera, majitel pražské prodejny Classic Shoes se sídlem na Malé Straně.

Tato internetová měna byla v tuzemsku dosud „vyhrazena“ pro nákupy probíhající na síti, to se ale rychle může změnit. Kučerova prodejna se specializuje na prodej luxusních, především v Česku a zahraničí ručně šitých bot v Praze.

„Inspirovali jsme se v zahraničí. Myslím, že bitcoin se brzy i v kamenných obchodech u nás prosadí. Proto jsme do toho šli. V metropolích, jako je Londýn nebo New York, je taková platba bitcoinem běžná i v kamenných obchodech,“ dodal Kučera.

Od zavedení nového způsobu platby si majitel slibuje několik pozitiv: „Především hodláme rozšířit možnosti pro zákazníky. Chceme tím ještě více přitáhnout zejména mladé lidi, například z IT branže, kteří patří mezi naše nejpočetnější zákazníky.“

Platba bitcoinem už přinesla pražské prodejně i marketingový užitek. „Přes Facebook nás už oslovil zákazník z Ameriky, který vyhledává místa ve střední Evropě, kde se dá platit bitcoinem. Další nákup už je tedy na cestě,“ pochlubil se Kučera.

Náklady na zřízení možnosti plateb bitcoinem byly podle majitele prodejny minimální, před historickým prvním nákupem uskutečnil několik testovacích nákupů. „Ale ten krém na boty byl skutečně historicky první transakcí,“ uzavřel Kučera.

Kde a na kolika místech je v Evropě možné platit bitcoinem

Poznámka: Mapa nerozlišuje internetové a kamenné obchody, aktualizována je každou hodinu.
Zdroj:www.coinmap.org