Většinový podíl v záložně Creditas získal investor Pavel Hubáček

pobočka Creditas

pobočka Creditas Zdroj: Google Streetview

Olomoucký investor Pavel Hubáček získal většinový podíl v záložně Creditas, a to odkoupením podílů za několik stovek miliónů korun. Záložna o tom informovala s tím, že Česká národní banka vyslovila s ovládnutím kampeličky souhlas. "Záměrem investice je dosáhnout očekávané návratnosti mezi osmi až deseti procenty, samozřejmě za předpokladu úspěšné transformace na banku a při cílovém nárůstu bilanční sumy ze současných deseti miliard na zhruba 20 až 25 miliard korun," uvedl Hubáček.

Většinu v záložně získal odkoupením menších podílů od jednotlivců i firem. Ke konci roku 2014 držel podíl okolo devíti procent, nyní vlastní přes 51 procent. Tento svůj podíl bude dále navyšovat. Investici financoval z vlastních zdrojů. Tato aktiva získal především díky prodeji nebankovní úvěrové společnosti Smart Capital v roce 2010.

„Majoritní vlastník plánuje brzy navýšit základní kapitál o dalších 150 milionů korun,“ uvedl předseda představenstva Creditasu Vladimír Hořejší. Záložna tak bude mít kapitál přesahující miliardu korun a významně se podle něj přiblíží možnosti podat žádost o bankovní licenci.

Hubáček s Unicapital působí napříč obory

Hubáček je majitelem investiční skupiny Unicapital, která působí prostřednictvím čtyř dceřiných společností v energetice, zemědělství, developmentu a finančních a kapitálových trhů. Skupina se zaměřuje zejména na dlouhodobé investiční pří́ležitosti. Základní kapitál mateřské společnosti dosahuje 300 milionů korun. Celková konsolidovaná bilanční suma skupiny ke konci roku 2014 činila 2,1 miliardy korun.

Záložna Creditas vznikla v roce 1996 v Třebíči. Po změně jména a přemístění centrály do Olomouce v roce 2010 se stala jednou z nejrychleji rostoucích záložen v ČR. Nyní má přes 19 tisíc členů a bilanční sumu 10,5 miliardy korun.