VIG vyplatí vyšší dividendu přes klesající zisk. Skupina cílí na polské reality

VIG

VIG Zdroj: E15

Pojišťovací skupině VIG loni klesl zisk, akcionáři ale smutnit nemusejí. Vedení firmy počítá s hrubou dividendou 1,3 eura na akcii, což je o deset centů víc než před rokem. „Provozní výkonnost se zvýšila, chceme, aby z toho těžili i akcionáři,“ prohlásil šéf VIG Peter Hagen. Akcie na zveřejněné výsledky reagovaly poklesem.

Holding v loňském roce předběžně vykázal profit před zdaněním 350 milionů eur, o 237 milionů méně než v roce 2012. Předepsané pojistné kleslo skoro o pět procent na 9,4 miliardy eur. Důvodem je složitá situace na trhu pojištění motorových vozidel v Rumunsku a Itálii.

„Například v Rumunsku je tamní trh ovládán iracionální cenovou soutěží. My se jí nechceme účastnit. V ostatních segmentech neživotního pojištění ale rosteme,“ řekl Hagen.

„Návrh na zvýšení dividendy považujeme za signál brzkého zlepšení výsledků skupiny především v Rumunsku a Itálii,“ míní analytik Patria Tomáš Sýkora. Pokles zisku trh očekával, protože skupina na problémy v Rumunsku a Itálii upozornila již loni.

Graf 30. 1. 2014.Graf 30. 1. 2014. | vagaday@mf.cz

V Česku VIG vlastní Kooperativu, Českou podnikatelskou pojišťovnu a Pojišťovnu České spořitelny. Loni skupina posílila pozici jedničky na tuzemském trhu, aktuálně ovládá zhruba třetinu. Utržila 1,9 miliardy eur, což po odečtení vlivu měnových kurzů činí meziroční růst o 3,3 procenta.

Hagen potvrdil, že se letos v Česku očekává přibližně desetiprocentní nárůst sazeb v pojištění motorových vozidel. Důvodem je účinnost nového občanského zákoníku, který zcela nově definuje způsob řešení újmy na zdraví. Za posledních pět let klesla výše pojistného v tomto segmentu asi o čtvrtinu.

Jdeme do polských realit, řekl šéf VIG Hagen

Z důvodu nízkých úrokových sazeb skupina VIG cílí i na jiné investiční příležitosti. Firma disponuje garančními prostředky v rekordní hodnotě 38 miliard eur. „Zajímají nás špičkové nemovitosti v centrech,“ prohlásil v rozhovoru šéf Peter Hagen.

E15: Jak dopadl loni oznámený záměr VIG investovat více do nemovitostí?

V době nízkých úrokových sazeb se i pojišťovny zamýšlejí nad jinými formami investic. V oblasti investic do nemovitostí jsme se zaměřili především na Česko, konkrétně Prahu. Letos nás ale budou zajímat i další trhy, například Polsko. Tam vidíme velký potenciál.

E15: Kolik chcete to této oblasti investovat?

To bych nyní nerad říkal.

E15: O jaký typ nemovitostí máte zájem?

Mohou to být rezidenční i komerční projekty, ale záleží nám zejména na kvalitě. Zajímají nás špičkové nemovitosti v centrech. Je to dlouhodobá strategie naší skupiny.