Záložna Creditas ještě letos požádá o bankovní licenci

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu.

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Kampelička Creditas, jedna z největších tuzemských záložen, chce ještě v letošním roce požádat Českou národní banku o bankovní licenci. Firma proto upravila úvěrovou politiku a má v plánu navýšit kapitál a rozvíjet elektronického bankovnictví.

„Řadu kroků nám zpřesnila kontrolní zpráva a zjištění České národní banky z roku 2014. Upravili jsme díky ní mnoho procesů zejména v úvěrové oblasti. Do této sféry spadá i plánované navýšení základního kapitálu Tier1 na 12 procent, tedy na úroveň obvyklou u středně velkých bank,“ uvedl předseda představenstva Creditas Vladimír Hořejší.

Deník E15 ve středu upozornil, že ČNB na základě kontroly nařídila záložně navýšit kapitál a odstranit nedostatky v oblasti řízení rizika při půjčování peněz klientům. Záložna má podle rozhodnutí centrální banky zpracovat do tří měsíců mimořádný audit, a to prostřednictvím jiné firmy, než která ověřovala jeho účetnictví dosud.

Creditas loni vydělala

Záložna loni vykázala čistý zisk 11,3 milionu korun, předloni to bylo 101 tisíc korun. Celkový objem vkladů přesáhl ke konci loňského roku 9,5 miliardy, což představuje meziroční růst o devět procent. Celkové úvěrové portfolio zůstalo na úrovni 7,9 miliardy korun. Počet členů záložny loni stoupl o 1184 na 19 378. Celková bilanční suma narostla o 8,4 procenta na 10,5 miliardy korun.

Omezení bilanční sumy

Od letošního roku záložny nesmí poskytovat své služby a produkty osobám, které nejsou jejich členy. Od roku 2018 pak bude omezena bilanční suma záložen na pět miliard korun. Pokud bilance stoupne nad pětimiliardovou hranici, bude se muset kampelička přeměnit na banku nebo rezignovat na svůj růst.

Creditas byla založena v roce 1996 v Třebíči. Po změně jména a přemístění centrály do Olomouce v roce 2010 se stala jednou z nejrychleji rostoucích záložen v České republice.