Ženy si za pojistné připlatí, pojišťovny a fondy musí sjednotit sazby

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Sazby pojištění pro ženy a muže se sjednotí, ženy tak budou platit víc. Změnu si podle ministra financí Miroslava Kalouska vynutilo rozhodnutí Soudního dvora EU, podle něhož jsou nižší pojistné sazby pro ženy v rozporu s principy rovného zacházení s muži a ženami.

České pojišťovny a penzijní fondy budou muset ze zákona sjednotit sazby pojištění pro ženy a muže u nově uzavíraných smluv. Pro ženy to bude znamenat, že budou platit vyšší pojistné. Sjednocení sazeb má v návaznosti na požadavky EU přinést vládní novela zákonů o pojišťovnictví, kterou schválila Sněmovna. Normu nyní ještě posoudí Senát.

Novelu si podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) vynutilo rozhodnutí Soudního dvora EU, podle něhož jsou nižší pojistné sazby pro ženy v rozporu s principy rovného zacházení s muži a ženami. Dosud ženy platily nižší pojistné než muži. Opatření podle expertů zdraží ženám rizikové pojištění až o 80 procent. Odborníci očekávají, že pojistné nebude sjednoceno na průměru sazeb mužů a žen, ale bude se spíše blížit vždy vyšší z obou sazeb.

Pojišťovny měly sjednotit sazby už do loňského 21. prosince, schvalování novely ve Sněmovně se ale protáhlo. Novela má proto začít platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Pro ženy to bude znamenat, že budou platit vyšší pojistné. Novelu si podle ministra financí Miroslava Kalouska vynutilo rozhodnutí Soudního dvora EU, podle něhož jsou nižší pojistné sazby pro ženy v rozporu s principy rovného zacházení s muži a ženami.

Důchodci, konečná, vystupovat!

Druhý a třetí pilíř: Boj o klienty začíná! Přehled bitevního pole