Zisk i tržby Visy a MasterCardu výrazně vzrostly. Jejich akcie vyletěly vzhůru

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Zisk i tržby největších amerických vydavatelů platebních karet Visa a MasterCard ve třetím čtvrtletí silně vzrostly a jejich výsledky překonaly očekávání. Akcie obou společností byly po zveřejnění výsledků hospodaření hlavními tahouny růstu na americkém akciovém trhu.

Visa, která je největším vydavatelem karet na světě, těžila ze zlepšené nálady spotřebitelů v USA i dalších částech světa. Její čistý zisk po odečtení jednorázových položek vzrostl meziročně o 14 procent na 1,4 miliardy dolarů (30,8 miliardy Kč) a zisk na akcii dosáhl 2,18 USD. Analytici oslovení agenturou Reuters čekali v průměru zisk 2,10 USD na akcii.

Výnosy firmy se zvýšily o devět procent na 3,23 miliardy USD a rovněž mírně překonaly odhady. Objem plateb kartami Visa stoupl o 11 procent na 1,2 bilionu dolarů. Výrazně oživil objem přeshraničních transakcí, který v předešlém čtvrtletí oslabily sankce proti Rusku a silný kurz dolaru.

Zisk společnosti MasterCard se zvýšil o 12,5 procenta na 1,02 miliardy USD a výnosy vzrostly o 13 procent na 2,5 miliardy USD. Na jednu akcii firma vydělala 87 centů, což bylo devět centů nad odhady analytiků. Objem poplatků z přeshraničních platebních transakcí vzrostl o 14 procent na 835 milionů USD.

Akcie společnosti Visa dnes vykazovaly nárůst o více než devět procent a takřka samy vytáhly index Dow Jones z počátečního mírného poklesu do silného růstu. Akcie MasterCard přidávaly více než sedm procent.

Šéf Visa Europe: Budoucnost je digitální