Zlepšení na trhu práce snížilo počet insolvenčních návrhů

insolvence

insolvence Zdroj: kolaz e15

V červenci bylo v Česku podáno celkem 1769 insolvenčních návrhů, což představuje při přepočtu na počet pracovních dní meziměsíční pokles o 11 procent. Zároveň jde o druhou nejnižší hodnotu od začátku letošního roku. V dobrém výsledku se podle společnosti Creditreform, která data zveřejnila, odráží zlepšující se situace na trhu práce.

Z celkového počtu bylo 496 insolvenčních návrhů právnických osob a 1273 návrhů fyzických osob. Počty potvrzují očekávané tendence a i při přepočtu na počet dní v měsíci klesají jak u právnických, tak i u fyzických osob.

Prohlášením úpadku končí zhruba polovina návrhů. Řešení úpadku je možné buď konkurzem nebo reorganizací. Konkurzů bylo v červenci 2011 prohlášeno 113. Konkurs je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkursu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.

Insolvenční návrhyInsolvenční návrhy | Creditreform

Zmírňuje se také dynamika růstu u osobních bankrotů. Částečný podíl na poklesu insolvenčních návrhů má vliv dovolených, ale především jde o důsledek zlepšující se situace v oblasti zaměstnanosti. Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí byla nezaměstnanost v Česku v červnu nejnižší za poslední dva roky. Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz. V červenci požádalo o oddlužení celkem 1208 osob. Oddlužení bylo povoleno v 833 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v červnu 12 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

U právnických osob by měl podle společnosti Creditreform vývoj počtu insolvenční návrhů v dalším období stagnovat, u spotřebitelů bude závislý na vývoji trhu práce.

Oddlužení - osobní bankroty v ČROddlužení - osobní bankroty v ČR | insolvencni rejstrik, CreditreformZdroj: insolvenční rejstřík, Creditreform