Jako před krizí: rozpočet v říjnu skončil nejlepším výsledkem za sedm let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Schodek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 29,1 miliardy korun ze zářijových 2,8 miliardy korun. Současně jde ale o nejlepší výsledek hospodaření ke konci října od roku 2008. Loni v říjnu rozpočet vykázal schodek 45,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek dodává, že vzhledem k vývoji ekonomiky deficit „citelně" skončí pod touto plánovanou hranicí.

„Zda se schodek sníží o 20 miliard či 40 miliard, je nyní těžké předvídat. Každopádně je podstatné, aby bylo letošní hospodaření státu chápáno jako mimořádné. Při plánování příštího roku je nutné zůstat oběma nohama na zemi,“ dodává Sobíšek.

Očekávání podle něj překonají také letošní daňové příjmy. „Je to odrazem nečekaně silného růstu HDP. Pokud jde o ostatní příjmy, do státního rozpočtu nateklo nad rámec původního rozpočtu přes 50 miliard z EU fondů, z čehož by většina měla být ve zbytku roku utracena formou investic,“ říká Sobíšek.

„Příliv peněz z fondů EU se ale v posledních měsících prakticky zastavil. Naopak výdaje státu pokračují v růstu. Uměle vylepšená bilance rozpočtu se tak postupně narovnává a vládní finance tak padají do deficitu,“ upozornil analytik Komerční banky Marek Dřímal. Podle něj by měl schodek rozpočtu letos dosáhnout 70 miliard korun.

Saldo státního rozpočtuSaldo státního rozpočtu | mfcrSaldo státního rozpočtu (zvětšíte kliknutím)

Celkové příjmy rozpočtu stouply v říjnu meziročně o 86,4 miliardy na 997,2 miliardy korun. Podle ministerstva financí výsledky rozpočtu potvrzují oživení české ekonomiky. Příjmy rozpočtu z daně z příjmu právnických osob podle úřadu stouply meziročně o 11 procent na 78,6 miliardy korun, a jsou tak za deset měsíců roku nejvyšší od vypuknutí finanční krize v roce 2008.

Daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 17,6 miliardy na 487,9 miliardy korun. Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouplo o 0,8 miliardy na 196,4 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá s poklesem o 0,9 miliardy korun.

DPH je současně hlavním zdrojem daňových příjmů náležejících podle platného rozpočtového určení daní obcím a krajům. Ty by tak podle odhadu ministerstva financí měly na konci roku dostat více, než počítaly plány úřadu.

Výdaje rozpočtu stouply meziročně o 70 miliard na 1026,3 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal 415,3 miliardy korun, což je meziroční růst o 9,2 miliardy korun. V souvislosti se zrychleným čerpáním peněz z fondů EU stouply ke konci září i investiční výdaje rozpočtu, a to o 40,5 miliardy na 111,6 miliardy korun.