Lesy ČR prudce zvýšily zisk, pomohlo drahé dřevo i státní dotace

Práce v lese

Práce v lese Zdroj: David Vagaday/E15

Státní podnik Lesy České republiky loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk na 2,74 miliardy korun ze 44 milionů korun v roce 2020. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Podnik také od státu získal dotace na obnovu kůrovcem zničených lesů. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v Česku.

Výší loňského zisku se Lesy ČR téměř vrátily na úroveň posledního roku před kůrovcovou kalamitou.Tehdy v roce 2017 vytvořily čistý zisk 3,08 miliardy korun.

V dalších letech ziskovost státních lesů zásadně ovlivnila kůrovcová kalamita spojená s pádem cen dřeva. V roce 2019 podnik utrpěl ztrátu 790 milionů korun a v roce 2020 se v mírném zisku udržel jen díky přijetí státní kompenzace na snížení cen dřeva z důvodu kalamity ve výši 2,3 miliardy korun.

Lesy ČR loni zalesnily asi 22 tisíc hektarů lesa a vysázely rekordních přibližně 90 milionů stromků. Letos plánují vysadit 95 milionů sazenic a opět zalesnit zhruba 22 tisíc hektarů.

Růst cen dřeva se loni odrazil ve zvýšení tržeb podniku o dvě třetiny na 14,6 miliardy korun z 8,77 miliardy v roce 2020. Tržby podniku vzrostly přesto, že těžba dřeva loni s ústupem kůrovcové kalamity klesla o 20 procent na 11,4 milionu metrů krychlových. Předloni těžba ve státních lesích v době vrcholící kalamity dosáhla rekordních 14,4 milionu metrů krychlových.

Těžba kůrovcového dřeva loni klesla o 42 procent na 5,54 milionu metrů krychlových. K útlumu kalamity, která je největší v historii Česka, kromě intenzivních těžeb napadeného dřeva a dalších obranných opaření přispělo i počasí. „Bylo chladnější jaro, první rojení kůrovce se oddálilo a kůrovec zvládl vytvořit maximálně dvě generace," uvedli dříve státní lesníci.