Miliardy za Avast protočíme v českých firmách, říká v rozhovoru pro E15 Pavel Baudiš

Pavel Baudiš, softwarová společnost Avast, MAGAZÍN České bohatství,

Pavel Baudiš, softwarová společnost Avast, MAGAZÍN České bohatství, Zdroj: Profimedia

Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš
Spoluzakladatel Avastu Pavel Baudiš
Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš
4
Fotogalerie

Český IT sektor letos projde asi největším zlomem ve své historii, když po 34 letech formálně zanikne antivirová společnost Avast. Jen Baudišovi díky tomu přistane na účtu takřka deset miliard korun. Jak s nimi jeden z nejbohatších Čechů, kterého provází pověst skromného muže, naloží? Peníze hodlá nadále investovat zejména do nadějných tuzemských firem, což je strategie, která se mu zatím téměř vždy vyplatila. Momentálně mu dělá radost například expanze Rohlíku, v němž má podíl přes fond R2G. „Na budoucnost Rohlíku jsem opravdu zvědavý. Zatím to mají rozjeté velmi dobře,“ říká k nadějím českého byznysu Baudiš.

Je jasné, že o fúzi s NortonLifeLockem před jejím dokončením příliš hovořit nesmíte. Můžete tedy alespoň vyjmenovat kroky, které k finalizaci této obří transakce chybějí?

Už s ní souhlasily valné hromady obou společností. Teď ji ještě musejí schválit regulátoři několika zemí, v nichž mají obě firmy významnější pozici. Nejvíce pozornosti směřovalo k americkému trhu, protože bylo možné, že tamní regulátoři transakci budou zkoumat velmi podrobně. Paradoxně to ale schválili už v prvním kroku. Ještě zbývá například Velká Británie, Španělsko nebo Německo, ale větší překážky nepředpokládáme. Stále tedy doufáme v dokončení transakce do poloviny roku.

Dokončení fúze Avastu s Nortonem by jen vám přineslo takřka deset miliard korun. Víte už, kam tyto peníze zamíří? Bude to fond R2G, který spravuje peníze jak vaše, tak vašich byznysových partnerů – Eduarda Kučery a bývalého spolumajitele České gumárenské společnosti Oldřicha Šlemra? Nebo chystáte nějakou sólovou investici?

Fúze ještě není hotová, takže je předčasné o čemkoli v tomto duchu hovořit.

Ale pravděpodobnost, že se tak stane, je poměrně vysoká.

Vzhledem k tomu, že fond je pro mě největší vehikl na investice, určitě půjde část peněz do něj. Plány zatím nejsou úplně konkrétní. Ve fondu máme nyní dvě hlavní investice. Je to výrobce netkaných textilií PFNonwovens, který patří k největším hráčům ve svém oboru na světě, a pražský hotel InterContinental. To nás nyní plně zaměstnává.

Jaké další oblasti sledujete?

To bych opravdu nerad specifikoval. Příležitostí je hodně. Určitě to nebude další hotel, ten jeden nám bohatě stačí. V tomto projektu opravdu nejde jen o peníze, takže věřím, že se najdou i výnosnější investice.

Fond se nedávno zbavil majoritního podílu v síti zubních klinik Czech Dental Holding. To finančně také nedopadlo příliš dobře.

Bohužel. Museli jsme leccos odepsat. Já už jsem to poslední půlrok odmítl sledovat, ale těch faktorů, proč to nevyšlo, bylo víc. Ne zcela dobře se o to staral lucemburský fond Brode, přes který jsme v síti klinik majoritu drželi, k tomu se přidala pandemie a podobně. Přiznávám, že tato investice se příliš nepovedla. Doufám, že zůstane jediná.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!