Ministerstvo financí: Mzdy se zvýší, inflace zůstane nízká a HDP poroste

Ministr financí Andrej babiš

Ministr financí Andrej babiš Zdroj: ctk

Nízká inflace, nezaměstnanost okolo sedmi procent a ekonomický růst 1,4 procenta. Taková je první prognóza pro rok 2014 ministerstva financí. Pro příští rok ministerstvo odhaduje růst dvě procenta. O dvě desetiny tak snížilo předchozí odhad.

Ministerstvo nepatrně zlepšilo odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, odhad za loňský rok naopak mírně zhoršilo. „Loni by měl hrubý domácí produkt klesnout o 1,4 procenta a tento rok o stejnou hodnotu stoupnout. V roce 2015 by se růst HDP mohl zrychlit na 2,0 procenta,“ uvádí zpráva. V předchozí zprávě se však hovořilo o 2,2 procentech.

V závěru loňského roku hospodářství ještě meziročně mírně klesalo, ale podle aktuálních dat statistického úřadu se reálný HDP ve 3. čtvrtletí 2013 mezičtvrtletně zvýšil o 0,2 procenta. Ministerstvo financí ve své aktuální lednové prognóze odhaduje, že oživování ekonomické aktivity pokračovalo i v úplném závěru loňského roku.

„Mírná revize odhadovaného růstu české ekonomiky pro letošní rok směrem k lepšímu je v souladu s aktuálním zlepšením situace v domácí ekonomice i zahraničí. Přes zvýšení odhadu HDP patří ministerstvo mezi největší pesimisty, nižší je pouze prognóza OECD (1,1 procenta),“ řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek.

Revize HDP nahoru o pouhých 0,1 procentního bodu se zdá málo vzhledem k tomu, že předchozí prognóza MF nepočítala s efektem devizových intervencí, doplnil analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Očekávání resortu financí

Oživení ekonomiky, HDPOživení ekonomiky, HDP | CSU

Kulminace nezaměstnanostiKulminace nezaměstnanosti | CSU

Navzdory oslabení koruny vlivem devizových intervencí centrální banky by se rok 2014 měl vyznačovat velmi nízkou inflací. Na rozdíl od předchozích let by totiž během celého letošního roku měly administrativní vlivy (zejména pokles cen elektřiny) působit protiinflačně. Míra inflace by tak letos mohla dosáhnout 1,0 procenta. V roce 2015 by se růst spotřebitelských cen mohl v souvislosti s oživením ekonomiky a zpožděným působením oslabené koruny zrychlit na 2,4 procenta.

„Snaha zaměstnavatelů o zvyšování produktivity práce omezováním počtu zaměstnanců by měla vést k faktické stagnaci zaměstnanosti v tomto i příštím roce. Dopad předpokládáme též na míru nezaměstnanosti, která by se v obou letech měla i přes pozvolný růst ekonomiky pohybovat okolo sedmi procent,“ předpovídá ministerstvo.

Vývoj HDP Česka a okolních státůVývoj HDP Česka a okolních států | Ministerstvo financi

V letošním roce má docházet i k navyšování platů. „Objem mezd a platů by se letos mohl zvýšit o 2,2 procenta. Pro rok 2015 pak počítáme se zrychlením růstu na 4,3 proceta. Očekáváme totiž, že přesun dvou procentních bodů statutární sazby zdravotního pojištění ze zaměstnavatele na zaměstnance bude zaměstnancům zčásti kompenzován zvýšením mzdy,“ dodává ministerstvo.

Bleskový odhad HDP: Studená sprcha?