Nejlepší výsledek za pět let: rozpočtový deficit v září stoupl na 38 miliard

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Euro Tomas Novak

Schodek státního rozpočtu v září stoupl na 38,2 miliardy korun ze srpnových 36,2 miliardy korun. Podle ministerstva financí jde o nejlepší zářijový výsledek od roku 2008. Loni v září deficit činil 71,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Premiér Jiří Rusnok na počátku září uvedl, že schodek letošního státního rozpočtu bude zřejmě mírně lepší než schválených 100 miliard korun. Zároveň ale tehdy dodal, že přesné číslo není možné v souvislosti s čerpáním peněz z evropských fondů říci.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci září meziročně stouply o 49,3 miliardy korun na 806,4 miliardy. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o téměř čtyři miliardy korun na 400 miliard.

Státu se také podařilo zvýšit příjmy z Evropské unie. Ty dosáhly 80,5 miliardy korun a oproti loňskému září vzrostly o téměř třicet miliard.

Na DPH stát vybral 158,3 miliardy korun, meziročně o desetinu více. Ze spotřebních daní získal přes 97 miliard korun, meziročně o 3,6 miliardy korun méně. Klesl také výběr daní z příjmu fyzických i právnických osob.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o více než 16 miliard na 844,7 miliardy korun. Z toho na sociální dávky stát od začátku roku poskytl zhruba 358 miliard korun, což je meziročně o 3,2 miliardy více.