Analýza: Pražským hotelům se na konci roku podaří nahradit výpadek Rusů

Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nitin Vyas via Flickr

Pražským hotelům se o Vánocích i na Silvestra podaří nahradit výpadek ruských turistů, tržby ale budou mít meziročně nižší. Odhaduje to poradenská společnost Mag Consuting. Některé hotely v hlavním městě již hlásí na konec roku plnou obsazenost. Jako každoročně tvoří většinu hostů pražských hotelů zahraniční turisté.

Například pražský hotel Olympik je na Vánoce i Silvestra plně obsazen. „Vánoce byly jiné roky obsazeny tak na 70 procent, tentokrát máme 100 procent, i na Silvestra,“ řekl ředitel hotelu Vlastislav Šos. Do hotelu letos přijede na konci roku více Němců a Švýcarů.

„Skladba hostů vypadá podobně jako loni, celkem překvapivě jsme nezaregistrovali pokles zájmu návštěvníků ani z Ruska a Běloruska. Složení de facto kopíruje národnostní mix, který máme celoročně - Rusové, Němci, Britové. Jako vánoční destinaci nás začínají objevovat i klienti z asijských zemí,“ dodala mluvčí CPI Hotels Dana Belušová.

Výpadek Rusů se předpokládá v období od 20. prosince na 40 až 50 letadel

„Výpadek Rusů, který se předpokládá v období od 20. prosince na 40 až 50 letadel, bude v plném rozsahu nahrazen turisty domácími a ze sousedních států,“ uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Na Vánoce podle Beránka bývá obsazenost hotelů v Praze mezi 60 a 70 procenty, na Silvestra pak mezi 90 a 100 procenty.

Tržby hotelů kvůli snížení počtu návštěvníků z Ruska klesnou. „Silvestr bude (v Praze) tradičně obsazen dobře, určitě se to projeví na cenové politice, protože Rusové tu byli na týden a déle,“ dodal Šos. V případě turistů ze západní Evropy jde o dvoudenní nebo třídenní pobyty.

Ceny ubytování zůstaly skoro stejné

Ceny ubytování na přelomu roku jsou zhruba stejné jako loni. „Meziročně nedošlo k navýšení cen, v případě vyšší poptávky byly jen nastaveny restrikce v podobě minimálního počtu strávených nocí,“ uvedl regionální ředitel hotelové sítě Vienna International Francois Mary.

Společnost registruje na přelomu roku pokles počtu hostů z Asie a naopak nárůst návštěvníků z Velké Británie, Německa, USA a také z České republiky.