Bayer solí miliardy za urovnání žalob. Po herbicidu Roundup vyráběl nebezpečnou antikoncepci

Německý výrobce léků a pesticidů Bayer zaplatí v USA miliardy za urovnání žalob.

Německý výrobce léků a pesticidů Bayer zaplatí v USA miliardy za urovnání žalob. Zdroj: Profimedia

Německý výrobce léků a pesticidů Bayer zaplatí ve Spojených státech zhruba 1,6 miliardy dolarů (35 miliard korun) za urovnání většiny žalob týkajících se jeho antikoncepčního prostředku Essure. Nejde o jedinou kauzu, které Bayer čelí. V červnu se dohodl na tom, že zaplatí 10,9 miliardy dolarů (téměř 240 miliard korun) za urovnání žalob, podle kterých její herbicid Roundup způsobuje onemocnění rakovinou, připomněla agentura Reuters.

Dohoda podle Bayeru pokrývá zhruba 90 procent z téměř 39 tisíci žalob, ve kterých ženy tvrdí, že jim prostředek Essure způsobil zranění. Firma upozornila, že v rámci dohody nepřiznala žádné pochybení.

Essure jsou speciální spirálky, které se zavedou do vejcovodů a zneprůchodní je. Celá procedura se provádí v ordinaci lékaře a trvá asi deset minut, jde však o nevratnou antikoncepční metodu.

V červnu se společnost Bayer dohodla, že ve Spojených státech zaplatí 10,9 miliardy dolarů (téměř 240 miliard korun) za urovnání žalob, podle kterých její herbicid Roundup způsobuje onemocnění rakovinou, připomněla agentura Reuters.