Billa čeká nárůst obratu

Billa

Billa Zdroj: profimedia.cz

Maloobchodní skupina Rewe měla loni v Česku obrat 2,2 miliardy eur (55 miliard korun). Zhruba 1,3 miliardy přitom činily obraty diskontního řetězce Penny Market a přes 900 milionů korun obraty supermarketů Billa. Uvedl to člen představenstva Rewe International Janusz Kulik s tím, že meziroční růst v rámci regionu střední a východní Evropy dosáhl 3,2 procenta. „Podobně by tomu mělo být i v letošním roce,“ dodal, ale odmítl zveřejnit údaje o zisku skupiny.

Podle výroční zprávy tuzemské Billy se supermarkety loni propadly do ztráty 63 milionů korun. Předloni vykázaly zisk 368 milionů korun. Podle Kulika je Česko z hlediska obratu nejdůležitějším trhem ve střední a východní Evropě. Další potenciál vidí v Rusku, na Ukrajině a v Rumunsku.

Obchodní řetězec loni pokračoval v tuzemské expanzi, její tempo ale zpomalilo. Billa v Česku provozuje 203 supermarketů. „Chceme zvýšit počet obchodů a také pokračovat v jejich obnově. Plocha prodejen se pohybuje mezi 600 a tisícem čtverečních metrů, ale nebráníme se otevření menších prodejen,“ řekl generální ředitel Billy pro český a slovenský trh Jaroslaw Szczypka.

ČS: V Bille a Penny již můžete využívat bezkontaktní platby

Z hlediska plánuje v příštích dvou až třech letech minimálně zdvojnásobit podíl , které tvoří jedenáct procent nabídky. Nejsilnější je značka Clever se 420 výrobky a podílem přes osm procent.