Čínská firma poslala na dovolenou do Thajska skoro 13 tisíc lidí

Thajsko, Krabi

Thajsko, Krabi Zdroj: CC BY 2.0: Nicolas Vollmer; Flickr.com

Přes 12 700 lidí poslala čínská obchodní společnost Infinitus China na dovolenou do Thajska. Jde o formu odměny pro výkonné zaměstnance i pravidelné zákazníky. Čínští hosté, kteří do země začali přilétat již 10. května, prakticky zabrali jedno z místních turistických středisek, které pro ně chystá nepřetržitou sérii banketů.

Thajský úřad pro turistiku potvrdil, že jde o jednu z největších skupin, jaké kdy čínské firmy do země vyslaly. „Je to pro nás velká výzva, ale jsme za ni rádi,“ řekl agentuře AFP Čattan Kundžara, výkonný ředitel pro styk s veřejnosti thajského turistického úřadu.

Výprava přijíždí do Thajska postupně ve skupinách po dvou až třech tisících lidí a v zemi stráví šest dní, kdy si dopřeje například výlet do hlavního města Bangkoku.

Desátá nejnavštěvovanější země světa
Do Thajska podle statistik Světové organizace cestovního ruchu přijelo v roce 2013 přes 26 milionů zahraničních turistů a země se stala desátou nejnavštěvovanější destinací světa, přičemž z první desítky zaznamenala největší nárůst – meziročně o téměř 19 procent. Příjmy z turistiky činily 42 miliard dolarů, což Thajsko zařadilo na 6. místo ve světě, a tvoří kolem sedmi procent hrubého domácího produktu.

Minulý týden zažila obdobnou návštěvu Francie, kam přiletělo na šest tisíc čínských turistů z jediné firmy, která pro ně objednala 4760 pokojů v 79 čtyř- a pětihvězdičkových hotelech.

Turistika patří mezi nejvýnosnější sektory thajské ekonomiky; obvykle zajišťuje kolem deseti procent thajského HDP. Čínští turisté nyní tvoří největší skupinu návštěvníků v zemi. Turistický ruch v Thajsku nicméně ohrožuje politická nestabilita, a také odliv ruských turistů kvůli slabému rublu.