Čtvrtletní zisk řetězce Hornbach o čtvrtinu klesl

Hornbach, hobbymarkety

Hornbach, hobbymarkety

Provozní zisk německého řetězce obchodů pro kutily a zahrádkáře Hornbach Holding ve druhém čtvrtletí firemního finančního roku meziročně klesl o 25 procent, tržby stagnovaly. Společnost uvedla, že kvůli zhoršené hospodářské situaci se zvýšila nejistota ohledně vyhlídek do nejbližší budoucnosti.

Zisk před zdaněním a splátkou úroků (EBIT) klesl za období od června do srpna na 65 milionů eur (1,8 miliardy korun). Tržby nicméně o 0,2 procenta stouply a dosáhly 940,4 milionu eur. Hornbach, hobbymarketyHornbach, hobbymarkety

Díky silnému růstu v prvním čtvrtletí ale zisk za celé pololetí stoupl o deset procent a tržby posílily o osm procent. Firma horší vývoj ve druhém čtvrtletí částečně zdůvodnila rekordními tržbami a třemi obchodními dny navíc ve stejném období loňského roku.

Hornbach pro celý finanční rok očekává růst tržeb kolem pěti procent, což je mírně rychlejší tempo než v předešlém roce. Zisk by měl růst výrazněji než tržby, podle firmy je ale výhled zatížen zvýšenou nejistotou.

Hornbach od počátku roku zvýšil počet svých prodejen v čistém vyjádření o tři na 144 a celkově má 16.500 zaměstnanců. Na českém trhu firma otevřela svou první prodejnu v roce 1998, celkem jich nyní provozuje osm a zaměstnává kolem 1100 lidí.