CzechInvest: Pololetních 116 investičních projektů je rekord

Vizualizace nové továrny nábytkové firmy Steelcase v průmyslové zóně u Stříbra. Firma do závodu o velikosti čtyř fotbalových hřišť investuje přes 650 milionů korun, práci tam do podzimu najde kolem tří stovek lidí.

Vizualizace nové továrny nábytkové firmy Steelcase v průmyslové zóně u Stříbra. Firma do závodu o velikosti čtyř fotbalových hřišť investuje přes 650 milionů korun, práci tam do podzimu najde kolem tří stovek lidí. Zdroj: Accolade

Obnovená chuť zahraničních i tuzemských firem investovat, to je zpráva vyplývající z pololetních statistik zprostředkovaných investičních projektů agentury CzechInvest. Za prvních šest měsíců roku 2014 eviduje agentura 116 investičních projektů. Číslo je nejvyšší v historii všech dosavadních pololetních statistik. Letošní investice přinesou českému hospodářství více než 78 miliard korun a vytvoří přes 14 tisíc nových pracovních míst.

Téměř polovina, konkrétně 5745 pracovních míst, vznikne v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Nejvyšší v 1. letošním pololetí oznámenou investicí ve výši 22,8 miliardy korun je projekt společnosti Nexen Tire, která ve strategické průmyslové zóně Triangle u Žatce v Ústeckém kraji zahájí v příštím roce výstavbu provozu na výrobu pneumatik.

Druhá pozice v tomto žebříčku patří firmě Brose CZ, která investicí za 2,65 miliardy korun rozšíří svou výrobu zámkových systémů a polohovacích sedadel. Třetí nejvyšší investicí 1. pololetí roku 2014 je expanze Continental Automotive Czech Republic v Královehradeckém kraji ve výši 2,63 miliardy korun.

Vývoj počtu investičních projektů od roku 2012 do 1. pololetí 2014

Vývoj investičních projektů v ČR od roku 2012Vývoj investičních projektů v ČR od roku 2012 | CzechInvestZdroj: CzechInvest

Pomineme-li investice českých firem, nejvíce investorů, kteří v 1. pololetí roku 2014 zamířili do České republiky, pochází tradičně z Německa. Bylo jich 25, investují zde přes 12,5 miliardy korun a vytvořit by mohli až 3947 pracovních míst.

Častými investory jsou také Nizozemci (9 investičních projektů, 5,5 miliardy korun, 399 pracovních míst), Američané (8 investičních projektů, 2,9 miliardy korun, 2 548 pracovních míst) a Japonci (5 investičních projektů, 1,3 miliardy korun, 314 pracovních míst).

„Zájem investorů o Českou republiku však nepolevuje. Přestože druhé pololetí už neočekáváme tak rekordní, obecně bude rok 2014 z pohledu investiční aktivity velmi úspěšný,“ předpokládá Ondřej Votruba, pověřený vedením agentury CzechInvest.