Finanční operace zvyšují zisk CK Exim Tours

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: plazanovodvorska.cz

Největší tuzemská cestovní kancelář Exim Tours má za sebou relativně úspěšný rok. Firma za rok 2012 vykázala hrubý zisk 189 milionů, což je meziročně o 16 procent více. Tržby firmy okopírovaly rok 2011, když zůstaly na úrovni 3,4 miliardy korun. Za růstem zisku stojí především finanční rezervy z minulých let.

„Exim Tours nerozděluje dividendy, takže má dostatečnou finanční hotovost, kterou zhodnocuje na finančních trzích,“ řekla deníku E15 ekonomická ředitelka cestovní kanceláře Martina Síbrtová.

Zatímco v roce 2011 seděla společnost na půlmiliardovém finančním polštáři, loni už to bylo 700 milionů. Pozitivně se podle Síbrtové na výsledku loni projevily i kurzové rozdíly. Firma sama svou situaci popisuje jako „stabilní bez nutnosti externího fiunancování“. Největší české cestovce přitom pomohla i loňská fúze s německým gigantem Rewe Group. Ten získal od majitele Ferida Nasra 51 procent akcií Exim Holdingu, kam patří vedle české společnosti ještě Kartago Tours Slovakia, Kartago Tours Hungary a Exim Tours Poland.

Nasrovi přitom zůstalo v rukách řízení společnosti. Konsolidovaný výsledek Exim Holdingu vydá firma v nejbližších dnech, podle Síbrtové konsolidované tržby přesáhnou pět miliard korun. Meziroční srovnání není možné, protože Nasr začal své firmy spojovat do holdingu až v roce 2011, celý proces se přitom završil teprve loni. Český Exim loni odvezl na dovolenou 250 tisíc lidí.

Do první pětky největších cestovních kanceláří podle tržeb patří ještě Čedok, Fischer, Firo-tour a Nev-Dama. Předběžné výsledky zatím vydal jen Čedok, který dosáhl tržeb 3,1 miliardy, zisk se předpokládá nižší než 30 milionů.

Ferid Nasr: Firmu povedu dál