KKCG vyrazila na nákupy, krouží kolem Eso travel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Na českém trhu zájezdů se schyluje k vlně akvizic, která by dále posílila skupiny kolem největších tuzemských cestovních kanceláří. Investiční apetit má především finanční skupina KKCG, která vlastní cestovní kancelář Fischer.

„Máme nyní rozjednané čtyři investiční příležitosti v cestovním byznysu. Z logiky věci máme silné kapitálové zázemí a nemáme problém cokoli financovat,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 investiční ředitel KKCG a člen představenstva Miloslav Vyhnal. Konkrétnější být nechtěl, primárně se prý skupina zaměřuje na tuzemské firmy.

Podle informací deníku E15 krouží firma Karla Komárka kolem velké cestovní kanceláře Eso travel. Právě o Eso travel, která se specializuje na luxusní zájezdy pro vyšší příjmové vrstvy, se v následujících měsících strhne zřejmě největší souboj. Polovinu firmy vlastní Tomáš Cikán, druhou polovinu Čedok z turecko-americké skupiny Odien. Cikán přitom chce, aby Čedok dokončil úplné převzetí jeho původní firmy. „S Čedokem vyjednávám půl roku. V případě, že se neprotneme na ceně, jsem rozhodnut vykoupit jejich polovinu.

Pak jsem ochoten prodat Eso travel jako celek,“ řekl pro deník E15 Cikán. S Čedokem se chce domluvit do konce listopadu, na zpětný odkup poloviny Čedoku prý má opci.

Pokud se Tomáš Cikán s Čedokem nedohodne, dostane zřejmě šanci KKCG. Ta je známá rychlostí jednání, což předvedla na letošní akvizici jedničky na trhu lyžařských zájezdů, CK Nev-Dama, za kterou zaplatila stovky milionů korun. Právě Nev-Damu podle některých zdrojů vyfoukla KKCG Odienu, který o převzetí lyžařské cestovní kanceláře jednal dlouhé měsíce.

Skupině Odien se navíc nyní zadrhla akvizice CK Firotour, ohlášená před více než rokem. Proč se zatím transakce neuskutečnila, není zcela jasné, obchodu mohou bránit například neshody kolem ceny.
Naopak vedle KKCG chystá velkou expanzi největší tuzemská cestovní kancelář CK Exim Tours. Ta se poohlíží hlavně na Balkáně, ale své zraky upírá například i do Nizozemska a Francie. „Vedeme jednání s velkým touroperátorem v Srbsku a dvěma cestovními kancelářemi v Chorvatsku,“ řekl obchodní ředitel Eximu Jan Koláčný. Jde prý o společnosti z vedoucí pětky tamních trhů. Exim Tours připouští, že má zájem pouze o nákup nejméně 51 procent akcií.

Podle analytika Jaromíra Beránka je konsolidace trhu cestovního ruchu současným trendem. „Očekával jsem přitom, že to přijde trochu dříve. Je to přirozený vývoj, velké skupiny hledají příležitosti pro rozšíření své nabídky,“ uvedl Beránek. Z původních specialistů na letecké zájezdy k moři se tak stávají skupiny s univerzální nabídkou a několikamiliardovým obratem.

Rozhovor s Miloslavem Vyhnalem čtěte ve čtvrteční E15

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.