Knihy jsou levnější o 15 procent. Zatím jen na den

Kniha, ilustrační foto

Kniha, ilustrační foto Zdroj: Tomas Zelezny

Lidé si v průběhu dnešního dne budou moci koupit knihy o 15 procent levněji oproti běžné ceně. Přes 340 knihkupců se totiž přidalo k akci Knihy bez DPH, kterou organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Má především upozornit na to, že současná 15procentní daň z přidané hodnoty je ve vztahu ke knihám jedna z nejvyšších v Evropě.

Svaz uvítal nedávno oznámený záměr vlády zařadit knihy do třetí sazby DPH ve výši 10 procent. „Poté, co od roku 2008 DPH na knihy celkem čtyřikrát vzrostla, je to rozhodně pozitivní obrat. Vnímáme to i jako uznání našich argumentů, že knihy mají svá závažná specifika a hodnoty, kvůli kterým si daňové zvýhodnění zaslouží,“ říká k tomu předseda svazu Martin Vopěnka.

I desetiprocentní sazba DPH na knihy ale podle něj bude vysoko nad průměrem vyspělých zemí EU. „Za optimální sazbu DPH na knihy, která by naše odvětví dlouhodobě stabilizovala, proto považujeme výši pět procent,“ dodal.

Den bez DPH

Jeden den bez DPH vyhlásil svaz u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv. Zástupci svazu uvádějí, že přihlášené více než tři stovky knihkupců reprezentují většinu knižního trhu. V Česku je přes 600 kamenných knihkupectví se všeobecnou nabídkou (z toho 187 v rámci řetězců) a zhruba 50 knihkupectví specializovaných. Knihy jsou také součástí nabídky většiny hypermarketů.

Zástupci pořádajícího svazu se domnívají, že postupné zvýšení DPH z původních pěti procent až na současnou mez přineslo v případě knih i tisku jen nepatrné finance do státního rozpočtu, avšak za cenu dlouhodobých ztrát na poli vzdělanosti a kultury.

Průměrná cena knihy v ČR je podle statistik svazu neměnná asi tři až čtyři roky, činí 230 až 240 korun. Poslední údaje svazu jsou za rok 2012, kdy si Češi koupili knihy za přibližně 8,2 miliardy korun. Je to o miliardu více než v předchozím roce, rozdíl v objemu knižního trhu byl způsoben právě kritizovaným zvyšováním DPH. Z konečné ceny knihy činí podle svazu knihkupecký rabat průměrně 34 procent, v případě zahraničních knih je to 30 procent a v případě učebnic průměrně 27 procent.

Šašek provokuje: Už aby zvýšili DPH u knih