Letos se prodá 100 tisíc čteček elektronických knih

Čtečka Nook od Barnes&Noble

Čtečka Nook od Barnes&Noble Zdroj: profimedia.cz

Letos si Češi pořídí přibližně 100 tisíc nových čteček elektronických knih, což je dvojnásobek proti loňskému roku. Zhruba 80 tisíc čteček lidé koupí v tuzemské distribuci a 20 tisíc bude tvořit šedý dovoz ze zahraničí. Vyplývá to z odhadů serveru Palmknihy.cz a dalších obchodníků.

Nejprodávanější zůstávají modely Kindle od Amazonu, následované značkou PocketBook. Právě ta přišla s novinkou v podobě zápůjčky dotykových čteček pro vybrané pobočky Městské knihovny v Praze. Zájemci si budou moci čtečku bezplatně půjčit na 14 dní a vybírat ze všech elektronických titulů knihovny.

„Řada lidí, kteří milují knížky, si ještě neměla možnost prakticky vyzkoušet čtečku elektronických knih a její výhody. Rozhodli jsme se poskytnout těmto lidem možnost získat praktickou zkušenost s elektronickým čtením a vyzkoušet si čtečku elektronických knih ještě před jejím nákupem,“ uvedla mluvčí PocketBook Julia Zaderyaka.

Za rostoucím zájmem o elektronické čtečky stojí vedle rostoucího počtu dostupných titulů pokles cen. Průměrná cena čtečky je nyní o třetinu nižší než loni. Podle údajů srovnávače Heureka.cz se cena čtečky snížila na zhruba 3000 korun, průměrná cena e-knihy je kolem 150 korun.

Lukáš Novák: Letos čekáme skokový nárůst prodejů e-knih

Jedna čtečka pojme podle firmy PocketBook celou knihovnu v digitální podobě. Na jedno nabití baterie vydrží zhruba měsíc intenzivního čtení. Umožňuje změnu velikosti a typu písma, vkládání poznámek a předčítání textu do sluchátek.