Majiteli Prazdroje stoupl zisk na 130 miliard korun

Pilsner Urquell (ilustrační foto)

Pilsner Urquell (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Aleksander Razumny Nordgarden via Flickr

Zisk globální pivovarské skupiny SABMiller, která mimo jiné vlastní Plzeňský Prazdroj, za poslední finanční rok stoupl o jedno procento, její tržby ale stejným tempem klesly. Firma uvedla, že výsledky podkopaly nepříznivé pohyby směnných kurzů, stagnace na vyspělých trzích a nestabilita na některých mladých trzích.

SABMiller vytvořil za rok do konce března zisk před zdaněním, splátkou úroků a odpisy (EBITDA) ve výši 6,45 miliardy dolarů (130 miliard korun). Čisté výnosy se snížily o jedno procento na 26,7 miliardy dolarů. Analytici podle agentury Reuters v průměru čekali zisk 6,4 miliardy dolarů a tržby 26,9 miliardy dolarů.

Skupina dnes rovněž oznámila nový program snižování nákladů. Do roku 2018 chce s jeho pomocí ušetřit 500 milionů dolarů ročně.

SABMiller uvedl, že o zhruba 400 milionů dolarů zisk snížil pokles hodnoty australského dolaru, jihoafrického randu a kolumbijského pesa k americkému dolaru. Skupina již dříve oznámila, že celoroční odbyt jí stoupl o dvě procenta, z toho prodej ležáků se zvýšil o procento a odbyt limonád posílil o pět procent. Na českém trhu klesl prodej ležáků skupiny o čtyři procenta.

Světová dvojka v produkci piva
SABMiller je druhým největším producentem piva na světě (první je belgická skupina Anheuser-Busch InBev - pozn. red.). SABMilleru patří světově známé značky jako Miller Lite, Grolsch nebo Peroni. Skupina, jejíž akcie se obchodují v Londýně a Johannesburgu, začala z jihoafrických počátků expandovat ke konci 90. let, kdy koupila Prazdroj, a v současnosti jí patří přes 200 značek. Celkově SABMilleru patří přibližně 10 procent světového trhu.
Vedle Plzeňského Prazdroje a jeho značek Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast vlastní SABMiller například i slovenské pivovary Šariš a Topvar.

Paolo Lanzarotti: Zdražit pivo se letos nechystáme