Málo hostů, obří dluh: Disney musí zachránit pařížský Disneyland

Pařížský Disneyland

Pařížský Disneyland Zdroj: Emilio del Prado, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Walt Disney nalije peníze do pařížského Disneylandu, který tak zachrání před krachem. Akcie firmy Euro Disney na restrukturalizační plán v hodnotě miliardy eur reagují pádem ke dnu.

Mateřská společnost, která v Disneylandu drží 40 procent, firmě poskytne 400 milionů eur v hotovosti výměnou za předkupní právo na akcie a dluh ve výši 600 milionů eur smění za akcie. Pařížskému zábavnímu parku také Disney vyjde vstříc tím, že odloží splátky dalších dluhů.

Minoritním akcionářům Walt Disney pohrozil, že pokud nepřistoupí na stejné podmínky, může se firma poprvé od svého založení před 22 lety ocitnout plně pod kontrolou Američanů. „Není to náš plán, ale pokud se k nám ostatní akcionáři nepřipojí, Walt Disney zvýší svůj podíl,“ uvedl finanční ředitel Euro Disney Mark Stead.

Největším minoritním akcionářem je saúdskoarabský princ Al-Valíd bin Talál, držící deset procent akcií Euro Disney. Své rozhodnutí by měl oznámit do ledna, na kdy je naplánovaná samotná rekapitalizace.

Akcie zábavního parku se po zprávě propadly o 20 procent. Vzápětí sice ztrátu částečně umazaly, i tak se ale obchodují přibližně devět procent po páteční cenou.

Hostů není tolik co před krizí

V roce 2007 se pařížský Disneyland svezl na vlně úspěchu Disneyho animovaného filmu Ratatouille, jehož hlavní postavou je francouzská krysa, která sní o tom, že se stane šéfkuchařem. S příchodem finanční krize do Francie ale následoval útlum.

Návštěvnost ve finančním roce 2014 dosáhla 14,1 až 14,2 milionu lidí, odhaduje Euro Disney. Minulý rok Disneyland přitáhl 14,9 milionu hostů a před krizí se návštěvnost pravidelně pohybovala nad 15 miliony. Obsazenost přidružených hotelů meziročně klesla ze 79 na 75 procent.

Když se k tomu připočtou náklady na ztrátu dluhu, předpokládá firma, že její čistá ztráta se letos prohloubí z 78 na 120 milionů eur. Celkový dluh Euro Disney dosahuje 1,75 miliardy eur, což je zhruba patnáctkrát více než roční příjmy.

Walt Disney nezachraňuje svou evropskou pobočku poprvé. V roce 2012 musel od syndikátu bank převzít dluhy Euro Disney a následně firmě poskytnout další finance.