Obchody Albert loni zdvojnásobily zisk

albert

albert

Provozovateli maloobchodní sítě Albert se loni v Česku povedl husarský kousek. Společnost Ahold totiž zdvojnásobila čistý zisk na zhruba 312 milionů korun. Tržby firmy se téměř nepohnuly a zůstaly přibližně na 40 miliardách, vyplývá z nově zveřejněné výroční zprávy tuzemského Aholdu.

Přes dobrý výsledek firma před sebou z minulých let stále hrne kumulovanou ztrátu 1,7 miliardu korun. Právě tu pomůže loňský zisk umazat. „Představenstvo navrhuje, aby vzniklý zisk byl převeden na úhradu neuhrazené ztráty minulých let,“ uvedli představitelé tuzemského Aholdu ve výroční zprávě.

Loňské hospodaření se podařilo zlepšit také konkurenční Bille. Minulý rok vydělala v čistém 210 milionů korun. Vymanila se díky tomu z předchozí ztráty kolem sta milionů. Za minulé roky je ale Billa v plusu 1,6 miliardy. Z dalších řetězců zveřejnil výsledky za minulý rok už jenom Spar. Další prodělek kolem půl miliardy a celková ztráta šplhající ke čtyřem miliardám korun byla pro Rakušany v České republice hřebíčkem do rakve. Síť obchodů Interspar od nich koupil Ahold a prodejny přemaluje na Alberty.

Svízele se ziskovostí má také tuzemské Tesco. Podle posledních zveřejněných výsledků propadlo do ztráty přes jednu miliardu korun. Naopak diskontním řetězcům typu Lidl a Penny Market se podobně jako v celé Evropě poměrně daří a vydělávají.