Oděvní značka American Apparel bankrotuje

Bez většího zájmu míjejí Kaliforňanky obchod American Apparel.

Bez většího zájmu míjejí Kaliforňanky obchod American Apparel. Zdroj: profimedia.cz

Americká oděvní společnost American Apparel, která se delší dobu potýkala s problémy, požádala ve Spojených státech o ochranu před věřiteli. Společnost uvedla, že pro svůj restrukturalizační plán našla podporu u 95 procent věřitelů. Firma, která se neúspěšně snaží odrazit se ode dna, spadla ve druhém letošním čtvrtletí do rekordní ztráty 19,4 milionu dolarů. Navíc vede soudní při se svým zakladatelem Dovem Charneym.

„Plánovaná půlroční restrukturalizace z nás udělá silnější a stabilnější společnost,“ uvedla šéfka American Apparel Paula Schneiderová. Pro věřitele to nebude snadný půlrok. Firmě dodají čerstvých 90 milionů dolarů kapitálu a zároveň přijdou o více než polovinu svých pohledávek. Restrukturalizace počítá s umazáním 165 milionů dolarů dluhu. Celkové zadlužení firmy by tak kleslo ze 300 na 135 milionů.

Firma, která svůj příběh založila na faktu, že zboží vyrábí v USA, chce zachovat produkci na americkém území i během restrukturalizace. Otevřeny zůstanou i obchody. American Apparel nebyla v zisku od roku 2009 a v srpnu varovala, že nemá dostatek financí, aby se udržela v chodu další rok.

Charney firmu založil v Los Angeles před 26 lety. Loni v prosinci jej firma ale propustila kvůli údajně špatnému výkonu funkce. Charney se s ní soudí. „Bude patřit k těm, kteří na ochraně před věřiteli prodělají nejvíce. Soudní pře se zbrzdí a jeho podíl ve firmě, který je nyní oceněn na více než osm milionů dolarů, se smrskne,“ citoval server BBC Neila Saunderse z analytické společnosti Conlumino.

Akcie American Apparel v posledním roce

Marek Liso: Při šití si hrajeme s každým milimetrem

Jan Vančura: Místo hospod dnes vznikají krejčovství