OSA loni vybrala druhou největší částku v historii

Hudba

Hudba

Ochranný svaz autorský (OSA) vybral loni 878,7 milionu korun, což je o necelé procento méně než v rekordním roce 2011. Vyplývá to z výroční zprávy svazu, který zastupuje přes 7700 majitelů autorských práv k hudebním dílům. Výběr poplatků byl ale i tak druhý nejvyšší v historii svazu.

„Uplynulý rok byl poznamenán komplikovanou ekonomickou situací v Evropě a přílišná očekávání nebyla na místě. Přesto je vzhledem k této situaci celková bilance hospodaření OSA v roce 2012 dobrá,“ uvedl předseda dozorčí komise svazu a zároveň bluesový kytarista Luboš Andršt.

„S přihlédnutím ke skutečnosti, že reálný výběr autorských odměn meziročně stoupl o více než milion korun, lze tento výsledek považovat za úspěch,“ dodal.

Náklady na provoz svazu loni dosáhly 153,4 milionu korun.

Hospodaření Ochranného svazu autorskéhoHospodaření Ochranného svazu autorského | E15

Výběr poplatků vzrostl v oblasti veřejného provozování o zhruba procento na 347,3 milionu korun, což je zároveň největší kategorie příjmů. Mírně o procento na 327,8 milionu posílila i oblast vysílání a on-line médií. Na druhé straně nastal svazem očekávaný pokles příjmů z prodejů hudebních nosičů o téměř deset milionů korun. O necelých šest milionů na 63 milionů kleslo meziročně i inkaso ze zahraničí.

Z vybraných peněz směřovalo přímo k autorům a majitelům práv 649,1 milionu korun, což je o necelá dvě procenta meziročně méně. Téměř čtvrt miliardy směřovalo k tuzemským autorům, zhruba stejná částka pak k tuzemským nakladatelům. Do zahraničí svaz poslal 148 milionů korun.