Po Schleckeru už i Leiser. Berlínský prodejce obuvi je v konkurzu

Obuvní řetězec Leiser v pátek odpoledne požádal o ochranu před věřiteli. Firma, která má dvě prodejny také v centru Prahy, dohromady zaměstnává 1450 lidí. Budoucnost původem berlínského maloobchodního řetězce s 120letou tradicí je nejistá.

Leiser a jeho dceřiná společnost Schuhhof ohlásily insolvenci v pátek u soudu v Augsburku. Zpráva nepřichází jako blesk z čistého nebe – firma je už léta ve ztrátě a kvůli finanční tísni se před časem zbavovala lukrativních budov v Berlíně.

„Měli problémy už léta. Ve firmě se roky nic neudělalo,“ komentovala zprávu Petra Ringerová z odborů Verdi pro deník Berliner Morgenpost. Leiser podle ní zaspal a neprovedl potřebné investice, kterými by si udržel kontakt s konkurencí. V rámci insolvence nyní řetězec čeká restrukturalizace. Skupina Bahner-Gruppe, do které Leiser patří, má po celém Německu celkem 132 poboček, které jsou teď v ohrožení.

Po drogistickém řetězci Schlecker je Leiser za poslední dobu už druhá tradiční německá značka, která se potýká s finančními problémy.