Po světě vyrazí o desetinu více Číňanů, láká je hlavně Evropa

Staroměstské náměstí v Praze

Staroměstské náměstí v Praze Zdroj: ctk

Počet čínských turistů mířících do zahraničí by se letos měl zvýšit o deset procent, na více než 130 milionů. Zvyšovat se má hlavně zájem o destinace v Evropě. Agentuře DPA to řekl šéf čínské akademie cestovního ruchu Wej Siao-an. "Lidé už mají dost sousedních zemí v Asii," prohlásil Wej. Počítá proto s výrazným růstem cest od Evropy. Hrozba terorismu nebo uprchlická krize budou mít podle jeho názoru pouze dočasný dopad a nezvrátí hlavní trend.

Německo se podle údajů Čínského institutu pro cestovní ruch stalo loni velmi oblíbenou evropskou destinací mezi čínskými turisty díky zjednodušení postupů při žádosti o vízum. Wej však přiznal, že je stále snazší získat vízum do Francie než do Německa.

Země schengenského prostoru sice mají mít jednotný přístup k požadavkům na víza, ale podle zdrojů z EU třeba Francie a některé další evropské státy se snaží přilákat co nejvíce čínských turistů, kteří na svých cestách do zahraničí rádi velmi utrácejí.

Oblíbené destinace

Z evropských zemích jsou mezi čínskými turisty nejvíce oblíbené Francie, Itálie a Švýcarsko díky kultuře a umění. Spolu s Německem se tyto země dostaly loni mezi deset nejoblíbenějších destinací čínských turistů.

Světová organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO) ve své poslední zprávě o mezinárodní turistice upozornila, že výdaje za turistiku v Číně prudce rostou - za cesty do zahraničí od roku 2004 každoročně o více než deset procent.

Čínští turisté jsou také důležitou skupinou turistů pro Českou republiku. Loni v Česku poprvé utratili ze zahraničních návštěvníků ze zemí mimo EU nejvíc. Jejich podíl na útratách turistů ze států mimo unii v tuzemských obchodech loni stoupl na 25 procent, roce 2014 to bylo 14 procent. Do Česka loni přijelo 285 tisíc Číňanů, meziročně o 74 tisíc víc.