Počet turistů v Tunisku klesl za osm měsíců o pětinu

Tunisko

Tunisko

Počet zahraničních turistů v Tunisku se za prvních osm měsíců letošního roku snížil o pětinu na čtyři miliony. Mohou za to útoky islamistů, při kterých zahynuly desítky zahraničních návštěvníků. Oznámilo to tamní ministerstvo pro cestovní ruch.

Cestovní ruch je důležitý pro tuniskou ekonomiku. Na hrubém domácím produktu země má podíl sedm procent.

Některé hotely v zemi zavřely a zahraniční cestovní kanceláře a další turistické organizace zrušily cesty do země i výletní plavby. Nejnověji dnes španělský hotelový řetězec Riu, který je částí německé cestovní kanceláře TUI, oznámil, že zvažuje své setrvání v Tunisku. Podle tuniského hotelového svazu zavřelo v zemi od útoků 50 z 600 hotelů.

„Tři z hotelů, které řídíme, budou na zimní sezonu zavřené a musíme jednat s majiteli dalších hotelů, které řídíme, abychom zjistili, co můžeme dělat dále,“ řekla mluvčí Riu. Skupina provozuje v Tunisku deset hotelů.

V červnu zabil ozbrojenec v hotelu společnosti Riu v Súse 38 osob. O tři měsíce dříve útočníci zabili 21 turistů v hlavním městě Tunisu. Británie po útoku doporučila svým občanům, aby do země necestovali. Cestovní kanceláře TUI a Thomas Cook zrušily v Británii nabídky dovolené do Tuniska až do příštího roku a cestovní kanceláře po celé Evropě přesunuly část kapacity do destinací jako Španělsko.

Podle státní tiskové agentury TAP počet evropských turistů v Tunisku klesl o 50 procent. Ministerstvo pro cestovní ruch odhaduje, že v cestovním ruchu kvůli současným problémům zanikne 50 tisíc míst. Celkem je s turistikou spojeno 400 tisíc pracovních míst, napsaly agentury AP a Reuters.