Řecko-římský zápas přežil klinickou smrt díky změně pravidel

Řecko-římský zápas

Řecko-římský zápas Zdroj: CC BY SA 2.0: Carl via Flickr

Řecko-římský zápas patří mezi nejstarší sporty. Přesto mu hrozilo vyřazení z programu olympijských her kvůli nízké atraktivitě a sledovanosti. Zápas nakonec v programu zůstal, i tak ale prezident světové federace Nenad Lalovic slíbil změny, které k zápasu přitáhnou televize i diváky.

A jeho plán se zatím plní. Světový šampionát, který se konal minulý měsíc v Las Vegas, se stal nejsledovanější mimoolympijskou událostí v historii tohoto sportu. Lalovic změnil vše, co se dalo. Pravidla i disciplíny.

Dokonce si najal odborníky, kteří světové federaci pomohli změnit vizuál arén, v nichž se zápasilo. Dosavadní vzhled byl prý pro televizní přenos neatraktivní. Lalovic vyjednával s televizními stanicemi. Zjišťoval od nich, co udělat jinak, aby byl sport pro ně, a tedy i pro diváky, přitažlivější. Výsledek se dostavil za necelé dva roky.

Zářijový světový šampionát měl rekordní sledovanost. Podle Lalovice byla denní návštěvnost webových stránek v době šestidenního mistrovství tři miliony, což je stejné číslo jako během celého loňského šampionátu. Vstupenky na všechny dny byly vyprodané a výnos z nich přesáhl milion dolarů.