Rusové opět utráceli v Česku nejvíc, odsunuli Číňany na druhé místo

Turisté na vozítku segway v centru Prahy

Turisté na vozítku segway v centru Prahy Zdroj: E15/Anna Vackova

Nárůst útrat čínských turistů v českých obchodech se v prvním čtvrtletí téměř zastavil. Zatímco na začátku letošního roku čínské nákupy vzrostly meziročně jen o tři procenta, loni vyskočily o 104 procent. Ze zahraničních turistů ze zemí mimo EU utráceli v tuzemských obchodech opět nejvíc Rusové.

Podíl Rusů na celkových útratách návštěvníků z ciziny ale klesl meziročně o procentní bod na 30 procent. Na druhém místě jsou Číňané (17 procent) a třetí turisté z Tchaj-wanu. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH.

Zpomalení tempa růstu útrat čínských návštěvníků vrátilo Čínu na druhou pozici v této statistice. Ruští turisté se tak dostali opět do čela žebříčku. „To je však typické pro začátek roku, který je zkreslen příjezdy ruských turistů v období pravoslavných Vánoc, kdy čínští turisté naopak cestují minimálně,“ uvedla Zuzana Roubíčková z Global Blue. Podle ní lze očekávat, že květen a říjen budou hvězdnými měsíci z hlediska útrat Číňanů.

Nejvyšší průměrnou hodnotu nákupu měli na začátku roku návštěvníci z Hongkongu – 27 636 korun. V případě Rusů to bylo 8222 korun. Číňané nechali v obchodech v průměru 17 892 korun a Američané 15 572 korun.

Úspěšné čtvrtletí

Za poklesem útrat Rusů stojí výrazné oslabení rublu a recese ruské ekonomiky. V posledních měsících ale klesaly i výdaje čínských turistů za luxusní zboží v zahraničí, zejména v Evropě. Teroristické útoky v Paříži a Bruselu totiž některé turisty od návštěvy evropských zemí odradily.

První tři měsíce letošního roku byly pro příjezdový cestovní ruch do Česka mimořádně úspěšné. V českých hotelech a penzionech se v prvním čtvrtletí ubytovalo 3,3 milionu turistů, meziročně jich tak bylo o 11,9 procenta více. Počet zahraničních návštěvníků se zvýšil o 13,9 procenta. Turistů z Číny přijelo na začátku roku meziročně o třetinu víc (38 946), Rusů o sedm procent méně (89 554).

útraty turistůútraty turistů | ctk