Sako Chodorkovskij? Slavný ruský vězeň udělal ze svého jména značku

Michail Chodorkovskij v roce 2013 po návratu z vězení

Michail Chodorkovskij v roce 2013 po návratu z vězení Zdroj: Mitya Aleshkovskiy via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Někdejší největší ruský boháč a nejznámější ruský vězeň Michail Chodorkovskij si nechal své příjmení v Rusku a v řadě dalších zemí zaregistrovat jako obchodní značku, a to jak v ruské podobě, tak v anglickém přepisu Khodorkovsky. Oznámil to ruský list Kommersant.

Chodorkovskij, politický sok Kremlu, byl odsouzen k mnoha letům vězení za údajné defraudace a krádeže obrovských objemů ropy a jeho firma, ropný koncern Jukos, prakticky přestala existovat.

Vlastníkem značky je podle deníku britská společnost spjatá s Chodorkovským. Pod jménem někdejšího ropného magnáta by se mohly vyrábět oděvy a počítačové programy, mohly by tak působit politické nadace a realitní firmy - celkem se značka vztahuje na 150 druhů zboží a služeb. Chodorkovského právníci se však zdrželi vyjádření ohledně plánů na praktické uplatnění značky.

Žádost o registraci značky byla podána již na počátku roku 2013, kdy si Chodorkovskij odpykával trest za mřížemi. Značka byla zaregistrována až letos na jaře.

Chodorkovskij se netají politickými ambicemi, avšak v současnosti žije v exilu a ve vlasti je aktivní hlavně prostřednictvím nevládní společnosti Otevřené Rusko, jejímž cílem je napomoci proevropsky orientované části společnosti dosáhnout politického zastoupení v místech, regionech a na federální úrovni.