Sazka ruší poplatek u kurzových sázek. Hlavní útok na trh teprve přijde

Sazka

Sazka Zdroj: ctk

Sazka se od 1. května stane jedinou sázkovou společností v Česku, která osvobodí od manipulačního poplatku veškeré kurzové sázky. Poplatky nebude chtít z online sázek, ani ze sázek v kamenných pobočkách. "Zrušení manipulačního poplatku je prvním krokem v naší strategii, jak oživit a posílit kurzové sázky. Nicméně hlavní útok na trh plánujeme na později, až se spuštěním zcela nových stránek pro online sázení," uvedl pro E15.cz Václav Jalovecký tiskový mluvčí Sazky.

„Je zřejmé, že tento krok děláme proto, aby nám v budoucnu umožnil vyšší příjmy z kurzového sázení. V současnosti nejsme na trhu kurzového sázení významným hráčem a zrušení manipulačního poplatku vnímáme jako jednu z podmínek k tomu, abychom mohli o zvýšení našeho vlivu v tomto segmentu trhu usilovat,“ uvedl Jalovecký.

Sázkaři tak na zhruba tisícovce poboček Sazky od května uhradí pouze vklad za sázku a nebudou už platit manipulační poplatek, který dosud činil 10 procent.

„Krok Sazky vnímáme jako legitimní obchodní strategii. Z pohledu šíře, hloubky, kvality samotné nabídky a zároveň variability distribučních kanálů (pobočky, internet, telefon, smart phone) Sazka neprovozuje business model, který by byl srovnatelný,“ uvedl Petr Šrain, tiskový mluvčí konkureční sázkové kanceláře Fortuna. U internetového sázení Sazka manipulační poplatek neuplatňuje dlouhodobě a klasickými pobočkami kursového sázení podle Šraina prakticky nedisponuje, nahrazuje je terminály v trafikách.

Fortuna: Základní sazby poplatků na pobočkách zachováme

„Na řadu produktů jako například Profisázka nebo Sázky Live, které jsou nejrychleji rostoucím segmentem, Fortuna také neuplatňuje žádný manipulační poplatek, navíc zvyšuje komfort sázejících službami jako streemované přenosy tisíců sportovních utkání ročně, které jsou rovněž zdarma. U ostatních online sázek pre match uplatňujeme a zachováme základní sazbu pět procent, u sázek na pobočkách 10 procent,“ dodal Šrain.

Další hráč na trhu kurzových sázek Tipsport zpravidla ve svých pobočkách vybírá manipulační poplatek ve výši 10 procent ze vsazené částky. U speciálních typů sázek, za dodržení předepsaných podmínek, jsou však i u Tipsportu poplatky nižší nebo žádné. U sázek podaných přes internet Tipsport standardně připočítává pět procent, a bez poplatku jsou internetové live sázky.

Tipsport: Poplatek je zásadní součástí ekonomického fungování naší kanceláře

Krok konkurence nechtěl tiskový mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek komentovat, nezveřejnil ani to, zda a jak Tipsport na rozhodnutí Sazky zareaguje. „Mohu jen poznamenat, že poplatek je zásadní součástí ekonomického fungování naší sázkové kanceláře,“ uvedl Ježek.

Sazka chce svou konkurenční výhodu propagovat ve své reklamní kampani v průběhu května a června, a zejména v době konání světového šampionátu v hokeji a evropského šampionátu ve fotbale. Kampaň poběží zejména na sportovních online serverech a v televizi na NovaSport, v menším rozsahu i na ČT4.