Sázkové firmy měly loni dobrý rok. I když byl lichý

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Martin Sterba

Lidé loni více sázeli. Sázkové a loterijní firmy čekají za rok 2015 výrazný nárůst tržeb, přestože se z velkých sportovních událostí konalo pouze mistrovství světa v hokeji.

Sázkové žně zažívají sázkové firmy zejména v sudých letech, kdy se vedle každoročního mistrovství světa v hokeji konají zimní či letní olympiáda a fotbalové mistrovství světa nebo Evropy. Loňský rok byl ale výjimkou, neboť tržby sázkových firem stouply. A nárůst hlásí i loterijní firmy. Důvodem jsou stále přibývající příležitosti sázet přes mobilní zařízení i takzvané live sázky, tedy možnost tipovat výsledky či vstřelené góly přímo v průběhu utkání.

O nárůstu příjmů – znamenajících v případě sázkových firem rozdíl mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami – svědčí i to, že firmy za loňský rok poslaly Českému olympijskému výboru zhruba o pětinu více peněz ze své loterijní daně, celkem 528 milionů korun. Vyšší částku přitom poslalo devět z jedenácti firem, které mohou až čtvrtinu své loterijní daně poslat výboru na mládežnický sport.

Tipsport rostl o 11 procent

Například tuzemská sázková jednička Tipsport poslala 157 milionů. „Vzhledem k tomu, že v obou letech, 2014 i 2015, se Tipsport rozhodl na rozvoj českého sportu prostřednictvím ČOV přispět maximální možnou částkou danou zákonem, dají se oba roky poměřit. Nárůst příspěvku skutečně odpovídá zhruba dvacetiprocentnímu nárůstu tržeb,“ uvedl mluvčí firmy Lubomír Ježek.

Obdobně tomu podle všeho bude i u dvojky na českém trhu Fortuny, která ale kvůli obchodování na burze odhady pro loňský rok nekomentuje. Za tři měsíce loňského roku ale zaznamenala nárůst přijatých sázek celého holdingu působícího v Česku, na Slovensku a v Polsku o čtvrtinu na 615,1 milionu eur.

Lidé podle prvních výsledků a odhadů více sázeli i u číselných loterií. Sazka loni zaznamenala nárůst příjmů z tradiční Sportky o jedenáct procent na 5,85 miliardy korun. Definitivní výsledky za loňský rok firma ještě za všechny hry nemá. „Už nyní ale můžeme konstatovat, že rok 2015 byl pro Sazku velmi úspěšný,“ uvedl již dříve generální ředitel Sazky Robert Chvátal. Nárůst tržeb o pětinu na 418 milionů již také ohlásila společnost Loterie Korunka provozující stejnojmennou hru.