Slabý rubl přitáhl do Ruska turisty, Turky ale Moskva brzy odradí

Moskevské letiště Vnukovo

Moskevské letiště Vnukovo Zdroj: ctk

Oslabující ruská měna pomohla domácímu turistickému ruchu. Podle informací ruského svazu turistického ruchu, na který se odvolává deník Kommersant, se v prvních devíti měsících letošního roku počet turistů přijíždějících do Ruska meziročně zvýšil o 13 procent. Celkem cizinci podnikli do Ruska v uvedeném období 2,54 milionu cest, což je nejvíce od roku 2008.

„Nárůst počtu návštěvníků přijíždějících do Ruska je důsledkem oslabujícího rublu, který od počátku loňského roku ztratil vůči dolaru 40 procent své hodnoty,“ řekl Kommersantu Vladimir Kantorovič, viceprezident Asociace ruských cestovních kanceláří. Pro řadu zahraničních turistů se zájezd do Ruska stal velmi levnou záležitostí.

Slabý rubl ale též snižuje koupěschopnost ruských turistů. „Od začátku roku spadl počet Rusů vyjíždějících do zahraničí o více než 31 procent,“ citovala agentura TASS Olega Safanova, šéfa vládní organizace Rostourism. Nejpočetnější zastoupení mezi turisty mířícími do Ruska měli Číňané, kteří ukousli podíl 22,9 procenta. Na druhém místě byli Němci s 12,6 procenta a na třetím Američané se šesti procenty.

Hned za nimi se umístili Turci, kterým od ledna Rusko zavede vízovou povinnost, což by podle svazu mohlo mít negativní dopad na příjezdovou turistiku. Ta výjezdová se ale s důsledky potýká již nyní.

Rusové mají smůlu

Vláda v rámci sankcí vůči Turecku zakázala prodej dovolených do této destinace. O něco dříve začal platit zákaz letů do Egypta po zřícení ruského dopravního letounu pravděpodobně následkem výbuchu v zavazadlovém prostoru. Tyto dvě destinace patřily k nejoblíbenějším mezi ruskými vyznavači plážové dovolené s neomezeným přísunem vodky.

Kreml přitvrdí sankce vůči Turecku Rusko rozšíří sankční režim uvalený na Ankaru. Podle listu Kommersant zakáže ruským firmám uzavírat nové smlouvy s tureckými dodavateli v řadě odvětví. Kromě již platných omezení v turistice a stavebnictví půjde také o restaurace a hotely, dřevařství či o výcvik pilotů. Turci budou také zcela vyloučeni z ruských státních zakázek ve všech odvětvích. Nyní se údajně dolaďují detaily. Normalizaci vztahů Rusko podmiňuje tureckou omluvou, potrestáním viníků a zaplacením škody. To Turecko odmítá.

Ukrajinský novinář: V ruské televizi mluví o shození atomové bomby na Istanbul