Sodexo zavede elektronické stravenky, mají začít fungovat ještě letos

Elektronická stravenka

Elektronická stravenka Zdroj: Sodexo

Stravenky, oblíbený benefit řady zaměstnanců, čeká zásadní proměna. Největší tuzemský poskytovatel zaměstnaneckých benefitů Sodexo spustí postupný přechod od papírových stravenek Gastro Pass na jejich elektronickou verzi. Ta bude mít podobu platební karty. Kromě úspory logistických nákladů mají uživatelům umožnit mimo jiné platit přesnou částkou.

Tento způsob úhrad už existuje u volnočasových benefitů. „Elektronickou stravenku chceme spustit do konce roku 2015,“ řekla mluvčí Sodexa Lucie Miřácká. S e-stravenkami přišla jako první loni společnost Benefit Management.

Pro příjem elektronických stravenek v partnerských provozovnách je podle Sodexa zásadní jejich vybavenost terminály, které budou platby e-stravenkami přijímat. „Proto jsme se rozhodli začít nejprve v regionech, kde je akceptační síť nejhustší,“ doplnila zástupkyně Sodexa.

Současně se brání tomu, že to bude úplný přechod na elektronickou verzi stravenek. Bude se prý jednat jen o „rozšíření nabídky“.

Konkurence se ještě nerozhodla

Konkurenční společnost Cheque Déjeuner, další velký poskytovatel zaměstnaneckých benefitů, aktuálně elektronizaci stravenek analyzuje a vyhodnocuje. Výhody podle ní sráží malá síť provozoven s terminály a vysoké náklady na vybudování celé technologické platformy.

„Takže ještě dlouho bude převažovat jednoduchost a rozšířenost klasické papírové stravenky, na kterou jsou všichni uživatelé zvyklí a platba s ní je stále rychlejší, což oceňují zejména uživatelé platící obědové menu v době polední špičky,“ soudí mluvčí Cheque Déjeuner Etela Fiantová.

Společnost Benefit Management, která už e-stravenky prosazuje více než rok, připouští, že jejich pozice na trhu je proti papírové verzi stále marginální

Další velký hráč z trhu s benefity Edenred sice elektronickou verzi stravenek Ticket Restaurant už provozuje v zahraničí, o zavedení v České republice ale zatím jasno není. Společnost Benefit Management, která už e-stravenky prosazuje více než rok, připouští, že jejich pozice na trhu je proti papírové verzi stále marginální.

Přesto firma vykazuje meziročně velký nárůst. Jestliže loni v březnu poskytovalo elektronické kupony pracovníkům pět podniků a přijímalo je 77 restaurací, letos v březnu to už bylo 27 firem a tři stovky restaurací.

„Potíže jsme zaznamenali zejména u restaurací, které preferují hotovost nebo papírové stravenky a e-stravenky nechtějí přijímat. Oproti papírovým stravenkám a hotovosti totiž elektronické stravenky potlačují šedou ekonomiku. E-stravenky jsou propláceny přímo na bankovní účet provozovny a ta je tak musí přiznat a odvést z nich daně,“ sdělil výkonný ředitel Benefit Managementu Václav Kurel.

Přehled: Jaké benefity nám poskytují zaměstnavatelé?