Spar prodělal v Česku další velké peníze. Odejde?

Interspar v nákupním centru Hostivař

Interspar v nákupním centru Hostivař Zdroj: E15

Pro rakouské majitele tuzemského řetězce Spar se stává jeho hospodaření noční můrou. Za minulý rok firma prodělala znovu kolem půl miliardy korun. Centrála Sparu tak své české dceři musela opakovaně pomoci zvýšením základního kapitálu a její finanční situaci uklidnit. Injekce je tentokrát zhruba půlmiliardová. Vyplývá to z dokumentů firmy, které má deník E15 k dispozici.

Celková ztráta tuzemského Sparu za minulé roky se tak spolu s loňským výsledkem vyšplhala na 3,3 miliardy korun. Tržby řetězce loni vzrostly o dvě procenta na 11,9 miliardy korun. Spar, který v Česku provozuje 44 obchodů, má mezi řetězci nejhorší výsledky.

Ústředí koncernu tedy podle dřívějších informací deníku E15 začalo řešit, jak se své draze dotované tuzemské dcery zbavit. Centrála Sparu se k tomu nevyjádřila, český Spar však informace o jakékoli formě stažení z trhu popřel. Česká síť, jejíž přední manažeři dostali letos od Rakušanů vyhazov, prý naopak chystá další rozvoj.

Prodělek loni vykázala také konkurenční Billa. Při tržbách kolem dvaceti miliard korun prodělala na provozní úrovni kolem šestnácti milionů, v čistém vyjádření dokonce sto milionů korun. Na rozdíl od Sparu má ale na účtu 1,7 miliardy korun nerozděleného zisku z minulých let.

Sesterský řetězec Penny Market, který spolu s Billou patří do německé skupiny Rewe, loni v Česku snížil provozní zisk o dvanáct procent na 456 milionů korun. Výnosy Penny Marketu vzrostly o šest procent na 28,7 miliardy korun. Další velké řetězce dosud loňské výsledky nezveřejnily.

Maloobchodní obři se potýkají s minimálními ziskovými maržemi, které jen výjimečně přesahují dvě procenta. Doplácejí mimo jiné na snahu lidí více šetřit. V červnu klesly tržby potravinářských řetězců meziročně zhruba o čtyři procenta, uvedl nedávno Český statistický úřad.